Президентът на Мексико иска доживотен затвор за похитители
Президентът на Мексико иска доживотен затвор за похитители / netinfo

Изправен пред надигаща се вълна от насилие в страната, мексиканският президент Фелипе Калдерон призова Конгреса да приеме предложения от него закон, който ще осъжда похитителите на доживотен затвор без право на помилване, предаде Ройтерс.

Преди дни тялото на 14-годишния син на търговец на спортни стоки бе намерено в багажника на кола в столицата Мексико. Момчето бе отвлечено преди повече от месец и убито, въпреки че семейството плати откуп. Няколко полицаи бяха арестувани за отвличането.

"Не можем да позволим страхът и ужасът, предизвикани от организираната престъпност, да завладеят нацията ни", заяви Калдерон пред репортери.

Инициативата му предвижда доживотна присъда за особено брутални похищения с фатален край и за отвличане на малолетни. Той изпрати предложение до Сената през март 2007 г. за увеличаване на присъдите за отвличане и сега иска Конгресът да разгледа отново и да приеме това предложение. Сегашните присъди варират в зависимост от щата, където е извършено престъплението, но максималният срок е до 40 години затвор. Братовчед на президента бе отвлечен и пребит през януари. Той бе захвърлен пред дома му в щата Мичоакан няколко часа по-късно, припомня Ройтерс.