Президентът на ЕС ще дойде в София на 14 декември
Президентът на ЕС ще дойде в София на 14 декември / cнимка: Reuters

Сегашният премиер на Белгия и новоизбран президент на Европейския съюз Херман ван Ромпой по програма трябва да бъде на 14 декември в София, заяви министър-председателят Бойко Борисов след вчерашния извънреден Европейски съвет в Брюксел.

"Той е добър приятел на България, изключителен политик, дипломат, консенсусна личност и бе подкрепен с абсолютно мнозинство. Нямаше никакви възражения срещу избора му. Току-що говорихме за идването му в България, той потвърди, че ще дойде на 14 декември, стига новата длъжност да не му попречи", каза Бойко Борисов.

За новия "външен министър" на Европейския съюз Катрин Аштън, премиерът отбеляза, че когато преди години са работили с посланика ни към европейските институции Бойко Коцев в МВР, тя е била заместник-вътрешен министър на Великобритания."Идвала е в България, познава ни, така че, убеден съм, ще работим добре с нея", отбеляза Бойко Борисов.

На извънредния Съвет председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу е заявил с тревога, че три страни в Европейския съюз още не са представили кандидати за комисари. Това създавало сериозен проблем и според българския премиер новата Европейска комисия едва ли ще заработипо-рано от февруари другата година.

Междувременно стана ясно, че външният министър Ив Льотерм ще замени Херман ван Ромпой, който снощи бе избран за президент на ЕС, на премиерския пост в Белгия. "Льотерм на практика се явява единственият кандидат, когото партията Християндемократи и фламандци може да предложи за министър-председателския пост", заяви белгийски дипломатически източник. По думите му точна дата за смяната не е определена, но досегашният премиер ще трябва скоро да предаде оставката си на крал Алберт Втори, след което партията ще трябва да предложи нов кандидат за премиерския пост.