Престрелка в канадско училище
Престрелка в канадско училище / netinfo

Облечен в черно въоръжен мъж уби един човек и рани 19 други в колеж в центъра на Монреал, преди да бъде застрелян от полицията.След часове на объркване, в които първоначално бе съобщено за четири жертви и 16 ранени, и се появиха сведения, че нападателите са двама или дори трима, органите на реда заявиха, че са ликвидирали стрелеца.

Полицията предостави данни за 20 ранени, шестима от които в критично състояние. Малко по-късно радио "Канада" съобщи, че 20-годишно момиче е починало от раните си.

Очевидци разказаха, че чули най-малко 20 изстрела в учебното заведение в столицата на канадската провинция Квебек. Те описаха нападателя като двайсетинагодишен младеж с индианска прическа. Според тях младежът е бил въоръжен с автомат Калашников и е започнал да стреля без предупреждение.

Преподавател отбеляза, че нещата са можели да бъдат още по-страшни, ако нападателят е бил открил огън пет минути по-късно, когато е започвало междучасието. Във въпросния колеж във френскоезичен Монреал учат 10 хиляди души, като занятията се водят на английски език. Полицията съобщи, че засега мотивите на нападателя не са известни, но нищо не дава основания да се смята, че той се е водил от расистки или терористични подбуди.

Центърът на Монреал бе парализиран след нападението, като метрото временно бе затворено.Своето съчувствие към жертвите поднесе лично премиерът Стивън Харпър.

Този нов случай на стрелба в учебно заведение в Канада прави възможно повторното повдигане на въпроса за оръжейния контрол малко след като новото консервативно правителство стесни обхвата на закона за задължително регистриране на всички оръжия. Той бе приет през 1995 г. след други подобни трагедии.

През декември 1989 г. психичноболният Марк Лепин уби 14 жени и рани 13 други в Политехническия университет в Монреал като отмъщение срещу феминистките, преди да се застреля в главата. През август 1992 г. недоволен от друго висше учебно заведение в града преподавател уби четирима свои колеги.