/ БТА
Словенският премиер Роберт Голоб и премиерът на Люксембург Ксавие Бетел заявиха днес, че подкрепят „Европа без огради“ и са против изграждането на огради по външните граници на ЕС, предаде СТА.

Премиерите се срещнаха днес в замъка Бърдо в град Кран, Северозападна Словения, и обсъдиха сътрудничеството между двете държави, както и наболелите глобални теми.

Сред темите на разговора им беше миграцията в Европа и нуждата от „съвместни решения на европейско равнище“.

„Ключово е Европа, като едно цяло, да се справи с този въпрос и първите стъпки вече бяха предприети. Става въпрос за комплексен проблем, който със сигурност ще бъде в дневния ред на всички заседания на лидерите на ЕС тази година“, каза Голоб, цитиран от 24ур.

Той добави, че трябва да се работи повече върху интеграцията на мигрантите, върху сътрудничеството с транзитните страни, както и върху отворения диалог с държави-източници на миграция.

Бетел заяви, че строежът на огради по границите в никакъв случай не е решение, въпреки че някои страни и техните лидери говорят за такъв вариант.
„Съгласни сме, че е нужен надзор, че имаме нужда от общи правила, но не трябва да превръщаме Европа в крепост“, каза той.

Премиерите обсъдиха и ситуацията в Украйна, подчертавайки, че е важно каналите за преговори да останат отворени.

„Нужна е готовност и от двете страни за това, а ключовата отговорност е винаги на страната на агресора, агресорът е този, който трябва да направи първата крачка“, каза Голоб.

Бетел заяви, че войната в Украйна е неоправдана и безсмислена и става въпрос за война на Путин срещу Европа, Запада и техните ценности, въпреки че според него никой не е искал война срещу Русия.

Премиерът на Люксембург днес ще се срещне и с президента на Словения Наташа Пирц Мусар.
Симона - Алекс Михайлова, БТА