Предсрочните президентски избори в Казахстан бяха насрочени за 3 април
Предсрочните президентски избори в Казахстан бяха насрочени за 3 април / снимка: Reuters, архив

Предсрочните президентски избори в Казахстан бяха насрочени за 3 април, съобщи ИТАР-ТАСС. Указът за определяне на датата на вота бе подписан днес от президента Нурсултан Назарбаев.

Редовните президентски избори в страната трябваше да бъдат през 2012 г. В края на миналата година група граждани предложи да бъде организиран общонационален референдум, чрез който да се иска съгласието на гласоподавателите мандатът на сегашния президент да бъде удължен до 2020 г. В подкрепа на искането за референдум бяха събрани над 5 милиона подписа.

Парламентът на страната прие поправки към конституцията, които допускат организирането на такъв референдум, информира БТА. Президентът Назарбаев обаче отказа да подпише закона за тези промени и го изпрати в Конституционния съвет за оценка. След това Назарбаев се отказа от референдума и предложи да бъдат свикани предсрочни президентски избори, на които вероятно той също ще се кандидатира.

Избраният президент трябва да встъпи в длъжност до един месец след огласяването на окончателните резултати от изборите. Неговият мандат се удължава до датата на следващите редовни избори през декември 2016 г.

Опозицията в Казахстан вече обяви, че има готовност да издигне общ кандидат, който да се изправи срещу Назарбаев на предсрочните избори.