Последните тела на жертви край Смоленск пристигнаха в Полша
Последните тела на жертви край Смоленск пристигнаха в Полша / снимка: Reuters, архив

Последните 21 ковчези с останките на жертви на катастрофата с президентския самолет се завърнаха днес в Полша близо две седмици след гибелта на президента Лех Качински, съпругата му и още 96 политици и висши военни.

Правителствени служители и членове на семействата се събраха на военното летище във Варшава, за да посрещнат покритите с полското национално знаме ковчези, в които са телата на пилота на самолета, на командващия на полския военноморски флот и на депутати. Премиерът Доналд Туск прочете имената и кратки биографични справки за 21-та жертви. След това ковчезите бяха транспортирани в параклиса на гробище във Варшава.

Държавният глава, най-високопоставените полски военни, 18 депутати, трима заместник-министри и ръководителите на множество правителствени институции загинаха при катастрофата на 10 април в Русия.

В неделя поляците погребаха Лех Качински и съпругата му в криптата на Вавелската катедрала в Краков до полски крале, поети и национални герои. Полският президент загина при самолетна катастрофа на 10 април т.г., докато пътуваше към Катин, където щеше да се поклони пред жертвите на Катинското клане.