Полският министър на отбраната подаде оставка
Полският министър на отбраната подаде оставка / снимка: БГНЕС

Полският министър на отбраната Богдан Клих подаде оставка, след като докладът на правителството за катастрофата в Смоленск посочи редица груби грешки, допуснати от екипажа на президентския самолет, съобщи премиерът Доналд Туск.

"Той подаде оставката си вчера, а днес я приех", отбеляза министър-председателят на пресконференция след публикуването на доклада.

При катастрофата на летището в Смоленск, намиращо се в западната част на Русия, загина държавният глава Лех Качински, неговата съпруга и много други известни политици и военни, пише БГНЕС. Най-високият пост в министерството на отбраната бе поверен на Томаш Шимоняк.

Оставката на Клих бе подадена по-малко от три месеца преди следващите парламентарни избори, които центристката Гражданска платформа на Туск се очаква да спечели.

Самолет Ту-154 с президента Качински, съпругата му и още 94 високопоставени полски политици и военни се разби на 10 април миналата година в опит да се приземи при гъста мъгла на летище Смоленск, Западна Русия. Всички на борда загинаха. Полската делегация трябваше да присъства на церемониите по случай 70-годишнината от избиването на около 22 000 пленени от Червената армия полски офицери в Катин, близо до Смоленск.