Полският министър-председател Матеуш Моравецки
Полският министър-председател Матеуш Моравецки / БГНЕС
Полският министър-председател Матеуш Моравецки сравни битката на Украйна за независимост с конфронтацията през 1980 г. между полските работници и тогавашното комунистическо правителство на Полша, предаде за БТА полската агенция ПАП.

В сряда се навършиха 42 години от историческите Августовски споразумения между комунистическите власти на Полша и стачкуващите работници, които проправиха пътя към окончателния крах на комунизма.

Подписани на 31 август 1980 г., споразуменията съдържат „21 постулата“, които включват легализирането на независимите синдикати, гарантиране на свободата на словото, освобождаване на политически затворници, премахване на партийните привилегии за ръководния персонал и въвеждане на петдневна работна седмица.

Моравецки присъства на събитията, отбелязващи годишнината от подписването на споразуменията в крайбрежния град Гданск - родното място на профсъюза „Солидарност“, първият независим профсъюз в комунистическия блок.

„Преди четиридесет и две години беше създадено социално движение, което допринесе за безкръвното сваляне на системата“, каза Моравецки.

„Както тогава (през 1980 г.) започна разрушаването на робството на Съветска Русия, така и днес трябва да споменем нашите съвременни герои, украински войници, цивилни, които се борят за свободата в Украйна, за вашата и нашата свобода“, каза той.

„Както нашите работници извоюваха свободата си тогава, преди 42 години, днес ние също живеем в повратна точка в съвременната история, защото Украйна не може да падне, тяхната борба трябва да победи“, добави той.

Президентът Анджей Дуда написа в писмо до участниците в церемониите, че августовските споразумения поставиха началото на „карнавала на „Солидарност“, който беше време на „надежда, ентусиазъм, смели визии и планове“.

Той също така се позова на документ, приет през 1981 г. на Първия национален конгрес на делегатите на [профсъюза] „Солидарност“, който, каза той, „изразява убеждението, че нациите от Централна и Източна Европа са обединени от общо минало и общо бъдеще и само чрез общо действие и подкрепа, можем да се радваме на свобода, независимост, сигурност и възможност за развитие."

„Правилността на тази позиция беше потвърдена от събитията от последните години и още повече от последните шест месеца“, написа Дуда, имайки предвид войната в Украйна.

Същевременно Лех Валенса, лидерът на "Солидарност" през 80-те години, който участва в подписването на Августовските споразумения, отсъстваше от церемониите в Гданск.

Управляващата партия в Полша отказа да признае ролята му в битката с полската комунистическа държава и го обвини, че е комунистически шпионин, който е предал истинските лидери на „Солидарност“ и е помогнал на комунистите да намерят мястото си в новата демократична система.

Валенса винаги е отричал да е комунистически шпионин.
БТА