Полша изпраща своя президент
Полша изпраща своя президент / снимки: Reuters

В южния полски град Краков започна траурната меса в памет на президентската двойка Качински в присъствието на високопоставени чуждестранни лица, сред които руският президент Дмитрий Медведев, предаде Франс прес.

Петнайсет минути преди началото на погребалната церемония, близо 100 000 души се бяха събрали на различни места в града, по данни на полицията, докато организаторите предвиждаха те да са до един милион.

На площада пред Мариацката катедрала са се събрали над 30 000 жители на Краков и гости на града, за да отдадат почит пред техния президент и неговата съпруга. Над тълпата се развяват полски национални знамена и звучи траурна музика. Церемонията в катедралата може да бъде наблюдавана на гигантски екрани. Траурната церемония ще продължи до 16 часа местно време (17 часа българско).

Други 45 000 наблюдават месата на гигантски екрани в парка Блоне, който беше побрал близо 2 милиона вярващи при посещение на бившия папа Йоан-Павел Втори. Още 7000 души са се събрали пред друга голяма църква в един от крайните квартали на Краков.

Руският президент Дмитрий Медведев постави свещ и букет от червени рози пред Мариацката катедрала. В катедралата присъстват близки на президентската двойка, представители на управлението в Полша и градската администрация в Краков, членове на чуждестранни делегации и духовни лица.

Пред входа на катедралата пред портрети на Лех и Мария Качински горят стотици свещи.

Проявените в тези дни чувства ще станат определящи за по-нататъшното развитие на руско-полските отношения, заявиха ръководителите на Полша и Русия Бронислав Коморовски и Дмитрий Медведев, които се срещнаха преди погребението.

Медведев обеща и занапред руската страна да сътрудничи максимално за установяване на причините за трагедията край Смоленск, съобщи говорителката на руския президент Наталия Тимакова. Според двете страни общата скръб е обединила хората, изтъкна тя.

В срещата са участвали и полският премиер Доналд Туск и министърът на външните работи Радослав Шикорски, както и руският му колега Сергей Лавров.

Заради вулканичния облак от Исландия летищата на Краков, Катовице и столицата Варшава са затворени, което може да попречи на някои от световните лидери да пристигнат за погребението.

Гробницата е направена от алабастър, доставен от Турция, и е поставена във вестибюла на криптата на един от полските национални герои - маршал Йозеф Пилсудски. В криптата ще има и паметна плоча с имената на всички загинали при катастрофата край Смоленск. Според Полското радио в бъдеще там ще има паметна плоча с имената на всички загинали по съветско време в лагера Катин.

Полша изпраща своя президент
netinfo

Самолетът с полския президент и други държавни представители се разби при гъста мъгла близо до летището на руския град Смоленск миналата събота. Делегацията пътуваше към мемориала в село Катин, за да почете 70-годишнината от избиването на 22 000 полски офицери от полицията на Сталин.

Полша изпраща своя президент
netinfo

Катедралата на полските крале е и пантеон на великите мъже, изиграли решителна роля за суверенитета на страната, предаде Франс прес. Главната църква на архидиоцеза в Краков, катедралната базилика "Св. Станислав и Св. Вацлав" е била построена в готически стил през 14 век, на мястото на по-стара катедрала от 11 век, разрушена при пожар около 1305 г. Достроявана и богато орнаментирана през 16 и 17 век, тя се намира в близост до Вавелския кралски замък. В криптите й се намират гробниците на последните крале на династията на Пястите, могъщата Ягелонска династия и династията Ваза. В нея се намира и гробницата на крал Ян Трети Собески, победил турците в голямата битка при Виена през 1683 г., и неговата съпруга Мария Кажимера.

Катедралата започва да играе ролята на национален пантеон след погребването в криптите й през 1817 г. на Юзеф Понятовски, полски генерал, маршал на Франция и герой на Наполеоновата армия.

Година по-късно в катедралата е положен и генерал Тадеуш Костюшко, участвал в борбите за независимост на САЩ, ръководител на полското въоръжено въстание, потушено през 1795 г. и довело до третата подялба на Полша между Русия, Австрия и Прусия. През 19 век във Вавелската катедрала са погребани и двамата големи полски поети-романтици - Адам Мицкевич и Юлиуш Словацки. В катедрала почива и друг национален герой, маршал Юзеф Пилсудски, баща на полската независимост през 1918 г. 

В криптите на катедралата са положени и тленните останки на генерал Владислав Шикорски, председател на полското правителство в изгнание през Втората световна война, загинал при самолетна катастрофа над Гибралтар през 1943 г. Тленните му останки са върнати в Полша през 2008 г.

18 април в България е ден на национален траур заради трагичната смърт на полския президент. Националният флаг на държавните институции е свален наполовина, а правителството призовава за отменяне на планираните масови тържества в страната като знак на съпричастност към жертвите и техните близки.