Полша избира парламент
Полша избира парламент / Reuters, архив

В Полша се произвеждат парламентарни избори. За 460-те места в Сейма, долната камара, ще се борят седем партии и 7035 кандидати. Според социологическите допитвания се канят да гласуват около половината поляци с право на глас - повече от 15 милиона души, предаде ИТАР-ТАСС. Изборите са и за сточленния Сенат, горната камара.

Съдейки по анкетите, очертава се оспорвана надпревара, предаде ДПА. Управляващата дясноцентристка партия "Гражданска платформа" има силна подкрепа (около 30 процента), не на последно място заради по-добрия икономическия растеж на Полша в сравнение с повечето страни в ЕС. Партията на премиера Доналд Туск е проевропейска и се стреми към добри отношения с двата си големи съседа - Германия и Русия.

Главната опозиционна сила - крайнодясната "Право и справедливост", я следва с разлика от само четири-пет процента. Партията на бившия премиер Ярослав Качински твърди, че икономическият растеж не решава проблемите на хората, получаващи ниски заплати, не решава и проблема с високата безработица сред младите. "Право и справедливост" е скептична към влизането на страната в еврозоната, противник е на легализирането на абортите, често е критикувала Русия, а в последната седмица нашумя и с остри изказвания.

За гласовете на избирателите ще се борят и Полската селска партия, Съюзът на демократичната левица и Движението на Паликот, с чиито представители победителят на изборите вероятно ще трябва да влезе в коалиция. Другите две партии - "Най-главното е Полша" и Полската работническа партия ще се борят само за преодоляване на петпроцентната бариера.

По време на тазгодишната предизборната кампания вниманието бе насочено и към подготовката за европейското футболно първенство през 2012 г., на което Полша е домакин заедно с Украйна. "Гражданска платформа" обеща 95 на сто от всички пътища да бъдат готови за шампионата, но опозицията твърди, че само една малка част ще бъдат построени навреме. Друга важна тема бе здравеопазването. Опозицията отправи критики към правителството заради дългите опашки в болниците, поиска отваряне на лекарски и стоматологични кабинети в държавните училища.

62-годишният Качински е брат близнак на покойния президент Лех Качински, който загина заедно с 95 души в самолетна катастрофа в Смоленск, Русия, на 10 април миналата година. Двамата братя основаха партията "Право и справедливост" през 2001 г. и днес тя е главната опозиционна сила, посочва БТА.

На предишните избори през 2007 г. най-много гласове (41,5 на сто) получи "Гражданската платформа". За "Право и справедливост" тогава гласуваха 32,1 на сто. Поради липса на пълно мнозинство партията на Туск създаде коалиция с Полската селска партия.

Тази година обликът на новата управляваща коалиция ще зависи до голяма степен от избирателната активност, от това дали партията на Туск ще успее да спечели гласовете на младите поляци, които й помогнаха да дойде на власт преди четири години, отбелязва Ройтерс. При ниска избирателна активност по традиция печели партията на Качински, която има по-силен твърд електорат.

"Все още нищо не е предрешено. Ще се борим докрай за сегашната си коалиция", каза тази седмица външният министър Радослав Шикорски, който е и заместник-председател на "Гражданската платформа".