Положиха тленните останки на Ниязов в семейния мавзолей
Положиха тленните останки на Ниязов в семейния мавзолей / netinfo

Тленните останки на туркменистанския президент Сапармурат Ниязов бяха положени в семейния мавзолей в родното му село Кипчак близо до столицата Ашхабад. Церемонията бе излъчена в пряк ефир от телевизията на страната, предаде Франс прес.

След официалното поклонение в президентския дворец траурният кортеж измина 15-километровия маршрут сред хилядното множество, събрало се още по тъмно, за да изпрати покойния лидер, съобщи ИТАР-ТАСС. Мавзолеят в Кипчак бе изграден по инициатива на самия Ниязов към джамията "Духовността на Туркменбаши" - най-голямата в Централна Азия, припомня агенцията.

Имам прочете заупокойна молитва пред подбраните участници в погребалната церемония. Те изпратиха в последния му път човека, управлявал Туркменистан с желязна ръка в течение на 21 години, създал един от най-репресивните и затворени режими в света, посочва АФП.

Церемонията се състоя пред ковчега, покрит с националното знаме и положен пред мавзолея - сграда от бял мрамор, увенчана с позлатен купол. Там почиват останките на родителите и двама от братята на Сапармурат Ниязов.

Президентът, който бе създал в страната грандиозен култ към личността си и бе издигнал златни статуи на самия себе си, почина в четвъртък на 66 години, припомня АФП.

Ритуалът протече под звуците на туркменска траурна мелодия, избрана навремето от президента за погребението на баща му. Дотогава, според местната традиция, по време на погребения в страната не бе изпълнявана никаква музика, отбелязва агенцията.

На траурните церемонии присъстваха близо 30 чуждестранни делегации, допълва АФП, като споменава по-специално руския премиер Михаил Фрадков и президента на Афганистан Хамид Карзай.

Ниязов остави след себе си като вечна памет уникални мраморни квартали и паркове в Ашхабад, нови университети и предприятия, модерни болници и мощна петролна промишленост, изтъква ИТАР-ТАСС. Туркменистанският лидер бързаше да осъществи грандиозните си планове за износ на природен газ, посочва агенцията.

ИТАР-ТАСС изброява сключени от Туркменистан по времето на Ниязов споразумения за изграждане на газопровод до Афганистан, Пакистан и Индия, друг тръбопровод до границата с Китай, предложение от Евросъюза за доставки на туркменистански и казахстански газ в Европа по крайбрежието на Каспийско море, спогодби за газови доставки в Русия и Иран.

Съзнавайки значението на тези документи за страната и загрижеността на чуждестранните й партньори, изпълняващият длъжността президент на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов обеща държавата да изпълнява поетите ангажименти за доставки на петрол и газ. Съдбата на проектите, по които се преговаряше, сега ще зависи от новото ръководство на Туркменистан. Очаква се кандидатурите за висшия пост да станат известни на 26 декември, след заседание на Халк Маслахати /Народния съвет/, парламента на Туркменистан, добавя ИТАР-ТАСС.