Половината охранителни камери в метрото на Ню Йорк не работят
Половината охранителни камери в метрото на Ню Йорк не работят / Reuters

Половината от 4000-те камери за видеонаблюдение на нюйоркското метро не работят, посочва в интервю за "Гласът на Америка" експерт на обществената организация Straphangers Campaign, занимаваща се със защита на правата на пътниците.

Изявлението е направено на фона на засилването на мерките за безопасност в метрото на най-големия град в САЩ във връзка с терористичните актове в Москва, при които в понеделник загинаха 39 души, отбелязва БГНЕС.

„Градското управление за транспорт още през 2005 г. подписа договор за над 200 милиона долара с компанията "Локхийд-Мартин", но днес от четирите хиляди поставени в метрото видеокамери работят едва половината", цитира радиостанцията думите на Джин Русианоф, представител на организацията.

В момента според данни на организацията транспортното управление на Ню Йорк и "Локхийд-Мартин" взаимно си предявяват искове, обвинявайки се в нарушаване на условията на договора, но това не е довело до промяна на положението, информира РИА Новости. Според Русианоф самото наличие на камери за следене не спира екстремистите от извършване на терористични актове с участието на камикадзе, но повишава общото равнище на сигурност и внушава увереност на пътниците.