Политис: Кипър протяга ръка за помощ към ЕС
Политис: Кипър протяга ръка за помощ към ЕС / netinfo

Под заглавие "Кипър протяга ръка за помощ към ЕС", кипърският вестник Политис пише днес, че ежедневно в Кипър пристигат от 4 до 5 хиляди чужди граждани, напускащи Ливан и външният министър Георгиос Лиликас е отправил драматичен призив към ЕС и другите европейски страни да участват по- енергично и резултатно в гигантската работа по репатрирането на чуждите граждани.

Някои европейски страни се отзоваха на молбата на Кипър да осигурят незабавно транспорт за гражданите си, които пристигат в Кипър от Ливан, каза кипърският външен министър Георгиос Лиликас пред кипърското национално радио. Според Лиликас, Финландия, която е настоящият председател на ЕС, е информирала кипърското правителство, че ще изпрати един самолет, а Франция и Великобритания са се ангажирали да окажат всестранна помощ.

Кипърският външен министър заяви пред кипърското радио, че ако е налице енергична реакция от страна на ЕС и двустранно сътрудничество с всяка от страните, проблемът с големия брой чужди граждани, пристигащи през последните дни от Ливан в Кипър, ще бъде решен.

По отношение на бежанците, които не са граждани на ЕС, Лиликас каза, че са осъществени контакти и споразумения за незабавното им заминаване. Той добави, че за страните, които нямат собствени самолети, е необходимо сътрудничеството на ЕС и припомни изявлението на финландския външен министър, че проблемът с пристигащите в Кипър бежанци от Ливан е проблем на целия ЕС и трябва да бъде решен колективно.

Кипърският външен министър каза още, че 500-те индийци, които пристигнаха през нощта в Ларнака с индийския кораб Бомбай, ще бъда превозени до Индия с два големи самолета, които изпраща индийското правителство. Отговаряйки на журналистически въпрос, Лиликас каза, че до момента към Кипър не е отправяно искане за приемане на ливански бежанци и добави, че ако бъде отправено, то ще се разглежда в рамките на ЕС.

Кипърският вестник Махи съобщава днес, че до 12 часа, миналата нощ от Кипър са отпътували 20 извънредни полета и 35 редовни, с които хиляди ливанци, европейци и американци са напуснали Кипър през летището в Ларнака.

Ежедневно в кипърското пристанище Ларнака пристигат по 4-5 хиляди чужди граждани, идващи от Ливан. Според изявлението на директора на кипърското Министерство на комуникациите Макис Константинидис пред кипърското радио, целта и политиката на правителството е пристигащите в Кипър от Ливан да остават на острова от 4 до 8 дни, след което да заминават за своите страни. Константинидис каза, че от четвъртък вечерта до тази сутрин в Кипър са пристигнали над 2000 души. Той предупреди, че съществува проблем с местата за подслоняване на пристигащите, тъй като сградите на пристанището и летището на Ларнака не могат да подслонят едновременно такъв голям брой хора.

Освен индийския кораб Бомбай, който пристигна през ноща на пристанището в Ларнака, тази сутрин пристигна и гръцкият круизен кораб Ориент Куин, нает от американското правителство, който превози от Ливан около 1000 души, съобщава вестник Филелефтерос. Тази сутрин в пристанището на Ларнака пристигна и британският военен кораб HSM Bulwark, който превози от Ливан около 1200 души, предимно британски граждани.

Освен това през изминалата нощ в пристанището на Ларнака са акостирали още кипърският круизен кораб Serenade, нает от британското правителство и гръцкият пътнически кораб Алкион, транспортиращ 750 души, включително и последните гръцки граждани от Ливан. По оценки на гръцките власти в Ливан сега има не повече от 27 гръцки граждани.

През нощта в Ларнака акостира и американският военен кораб USS Nashville с около 1 200 американски граждани на борда, допълва вестник Филелефтерос. Корабите Нашвил, Алкион и Серенад вече са отплавали обратно за Ливан за да вземат и други напускащи страната и се очаква да се върнат в Ларнака след полунощ.