Полицията арестува бивш директор на британските вестници на Мърдок
Полицията арестува бивш директор на британските вестници на Мърдок / снимки: Reuters, архив

Британската полиция е арестувала Ребека Брукс, която до преди два дни беше изпълнителен директор на „News International”, британският филиал на медийната империя на Рупърт Мърдок, съобщиха днес телевизия Скай Нюз и Би Би Си.

Полицията  потвърди, че в рамките на разследването, че служители на спрения таблоид „News of the World” са прониквали в телефони и са давали подкупи е арестуван още едни човек, десети поред. Това е 43-годишна жена, казаха от полицията, но не посочиха име, предадоха Ройтерс и АП. Британската полицията по принцип съобщава имената на задържаните, едва когато срещу тях са повдигнати обвинения.

Брукс, която е на 43 години, подаде оставка в петък заради скандала, избухнал, след като стана ясно, че журналисти от „News of the World” са влизали в гласовата поща на стотици известни личности, политици, журналисти от конкурентни медии и дори жертви на убийства. Девет души бяха арестувани, без да се брои Брукс. Никой от задържаните досега не е обвинен. Брукс е била директор на британския таблоид в периода 2000-2003 г., когато са били извършени някои от хакерските атаки, но тя винаги е заявявала, че не е знаела за това. Уверенията й бяха посрещнати скептично от много хора, работили във вестника.


Полицията арестува бивш директор на британските вестници на Мърдок
netinfo

През 2003 г. Брукс е признала, явявайки се пред британски парламентаристи, че „News of the World” е плащал на полицията, за да получава информация. По онова време обаче това признание за възможни нарушения на закона не е привлякло особен интерес, отбелязва АП.

Следващата седмица Брукс трябваше да се яви пред парламентарната комисия, която разследва скандала с изданията на Рупърт Мърдок, посочва БТА. Арестът на Брукс засилва натискът върху премиера Дейвид Камерън, приятел и съсед на известната журналистка, канил я на гости в извънградската си резиденция.

Ребека Брукс коментира след ареста си, че „помага на полицията в нейните разследвания”.