Полетите от и за САЩ все още са уязвими, се посочва в американски доклад
Полетите от и за САЩ все още са уязвими, се посочва в американски доклад / netinfo

Повече от пет години след атентатите от 11 септември все още има риск полетите от и за САЩ да станат цел на терористи, предупреди Върховната сметна палата на САЩ, предаде Франс прес.

Върховната сметна палата отбелязва в свой доклад, че има значително подобрение на мерките за сигурност за търговските полети след атентатите от 2001 г., но подчертава, че браншът все още е изложен на значителен риск.

Сметната палата припомня за светкавичните действия, предприети през август при осуетяването на международен заговор за взривяване на самолети, летящи за САЩ.

Според доклада американските власти трябва да инвестират в по-ефективни методи за откриване на експлозиви в багажа на пътниците и да постигнат напредък в откриването на потенциалните терористи в списъците на пътниците.

При международни полети с междинно кацане в САЩ самолетите често получават разрешение за излитане, преди да е проверена самоличността на пътниците. "Тези полети са уязвими за терористични атаки и други рискове," предупреждава Сметната палата.

Отбелязва се, че е постигнат съществен напредък в контрола на багажа и въвеждането на визи.

В доклада обаче се критикуват слабостите на програмата за облекчаване на визовия режим, която позволява на граждани от 27 страни престой в САЩ без виза максимум 90 дни с цел бизнес или туризъм.

Сметната палата уточнява, че французинът Закариас Мусауи, осъден на доживотен затвор миналата година за съучастие в атентатите от 11 септември, е влязъл по този начин в САЩ.

Сметната палата препоръчва Вашингтон да настоява държавите, включени в тази програма, да предоставят на САЩ, както и на Интерпол, данни за всички откраднати или изгубени паспорти.