Похитителите местят отвлечената българка в столицата на Сомалия
Похитителите местят отвлечената българка в столицата на Сомалия / снимка: БГНЕС

Има голяма вероятност отвлечените в сомалийски град преди няколко дни хуманитарни работници, сред които и българка, да бъдат отведени от похитителите в столицата Могадишу, съобщи за Дарик източник в страната. Според него Данка Панчова и тримата френски граждани, служители на организацията „Действие срещу глада”, са най-вероятно е в ръцете на въоръжена банда, непринадлежаща към никоя от политическите организации в страната и близка до Милициите "Ислямски съдилища", които водят въоръжена борба срещу правителството на страната. По думите му причина за отвличането е искането на подкуп.

Източникът на Дарик в Сомалия твърди, че заложниците били на път към северната част на столицата Могадишу. Този район е под контрола на ислямските бунтовници. Бунтовниците държат още чужденци-заложници, които са живи и се намират в Могадишу. Преди месец и половина бяха отвлечени хуманитарни работници от Етиопия, както и чуждестранни журналисти.

Българката Данка Панчова, нейни френски колеги, белгиец и сомалийски пилоти бяха отвлечени от летище в Централна Сомалия. Похитителите не са предявили искания.

Сомалия е една от слабите страни в света, сочи проучване на Центъра за глобално развитие. "Слаба" страната е такава, в която липсват възможности да се създават и поддържат политически институции, която не може да предпази населението си от въоръжени конфликти и не може да упражнява контрол върху територията си.