Похитените моряци са в безопасност, очаква се да започнат преговори
Похитените моряци са в безопасност, очаква се да започнат преговори / cнимка: vesseltracker.com
Похитените моряци са в безопасност, увери експерт по сомалийско пиратство
24737
Похитените моряци са в безопасност, увери експерт по сомалийско пиратство
  • Похитените моряци са в безопасност, увери експерт по сомалийско пиратство

Моряците от похитените от сомалийски пирати кораби "Сейнт Джеймс Парк" и "Ейжън Глори" са в безопасност, тъй като ако се случи нещо с тях, пиратите може да не получат парите си, каза в интервю за Дарик д-р Питър Лер, преподавател в шотландския университет "Сент Ендрю" и експерт по сомалийското пиратство. На въпрос какъв би могъл да бъде искания откуп за всеки един от двата кораба, д-р Лер отговори, че очаква пиратите да поискат между 2 и 3 милиона долара.

На въпрос има ли опасност за моряците, преподавателят отговори: „Не, не и в този момент. Сега там има, както казва един мой колега, устойчиво пиратство, има един вид равновесие. Пиратите знаят колко далече могат да отидат в исканията си, а западните военноморски сили също знаят колко далече могат да отидат в спасяването на моряците. Обикновено процедурата представлява различни кръгове преговори, постигане на съгласие за парите и всичко това при съзнанието, че екипажът ще бъде в крайна сметка освободен.

До края на деня се очаква корабът „Ейшън Глори" да акостира в пристанище, контролирано от сомалийските пирати, след което да започнат преговори и екипажът да осъществи връзка с роднините си, съобщи пред Дарик капитан Продан Раданов, управител на фирма „Зодиак шипинг". Все още няма развитие около съдбата на другия плавателен съд „Сейнт Джеймс Парк" с петима български моряци, отвлечен в Сомалия на 28 декември.

Единствената връзка до момента на екипажа на „Ейшън Глори" остава обаждането на капитана на кораба Велико Великов малко преди пиратите да превземат плавателния съд. Все още корабът плава към сомалийския бряг, като се очаква до края на деня на моряците да бъде разрешено да се обадят на роднините си, каза капитан Продан Раданов от фирмата мениджър на кораба: „Чакаме сега да дойдат новите добри новини - да започнат преговори, да има решение какво ще се прави, да има връзка с роднините".

Подобно предположение изказа пред Дарик и заместник-министърът на външните работи Марин Райков. Според него до края на деня корабът „Ейшън Глори" се очаква да акостира или да застане на рейд".

Общо 13 българи са в плен на сомалийските пирати на борда на два отвлечени кораба - „Ейшън Глори" и „Сейнт Джеймс парк". Петима от тях - Емил Дянков, Светозар Тенев, Николай Колев, Стефан Ангелов и Ивайло Русев, са част от екипажа на „Сейнт Джеймс парк". От българите на кораба „Ейжън глори" за момента е ясна самоличността само на капитана Велико Великов, на 36 години от Варна.

На 6 април 2009 г. сомалийски пирати отвлякоха кораба „Mаласпина Касъл". На борда му бяха 16 български моряци. Плавателният съд, плаващ под панамски флаг, натоварен с желязо, бе нападнат рано сутринта в Аденския залив край бреговете на Сомалия. На 19 май в България пристигнаха седем от похитените български моряци. Останалите се прибраха по-късно.

На 5 ноември 2008 г. на летище в Централна Сомалия беше похитена българката Данка Панчова. Тогава въоръжени бунтовници отвлякоха двама французи, двама кенийци и един белгиец. Всички бяха служители на френската благотворителна организация „Действие срещу глада". Тя беше освободена на 11 август 2009 г., а седмица по-късно - на 19 август, Панчова се прибра в България.