Десетки хиляди богомолци и висши представители пристигнаха, за да присъстват във Ватикана на траурната церемония за бившия папа Бенедикт Шестнадесети. Тя бе ръководена от настоящият папа Франциск, предадоха световните агенции.

Според традицията Бенедикт Шестнадесети бе погребан в три ковчега. Тялото му бе положено в ковчег от кипарисово дърво, в който бяха поставени монети и метали, изсечени по време на неговото папство, неговият палиум (литургическа одежда), както и метален цилиндър с текст, който описва годините му начело на Римокатолическата църква. Този кипарисов ковчег бе поставен после в по-голям цинков ковчег, който на свой ред бе поставен в още по-голям дървен ковчег. Бенедикт Шестнадесети ще бъде погребан в криптата на базиликата "Свети Петър" на мястото, на което бе погребан едно време папа Йоан Павел Втори. Това място остана свободно, когато тленните останки на Йоан Павел Втори бяха преместени оттам в параклис в базиликата.

погребение папа Бенедикт
БГНЕС

Относно ритуала по погребване на Бенедикт Шестнадесети в три ковчега, който е в сила и за всички папи, теологът Бари Етеридж от университета в Кент, казва, че първият ковчег от кипарисово дърво, символизира, че папата е обикновен смъртен, както всички други. Вторият ковчег, който обикновено или е от цинк, или от олово, символизира продължителността и устойчивостта. Върху него се поставя обикновен кръст и табела с името на папата и продължителността на понтификата му. Третият дървен ковчег обикновено е направен или от кестен, или от бряст и символизира достойнството на папския пост. Той се заковава с пирони от чисто злато.

Вярващи отдадоха почит на папа Бенедикт Шестнадесети в базиликата „Свети Петър“

Церемонията бе тържествена, но скромна, както би искал Бенедикт Шестнадесети. На нея присъстваха редица знатни персони, държавни глави, премиери и министри. Италия бе представена от президента Серджо Матарела, Германия президента Франк-Валтер Щайнмайер и от канцлера Олаф Шолц, а Франция от вътрешния министър Жералд Дарманен. На церемонията присъстваха и кралят на Белгия  - Филип, президентите на Полша и на Того, бившата испанска кралица София.

погребение папа Бенедикт
БГНЕС

Родният дом на папа Бенедикт XVI отвори врати за отбелязването на смъртта му

Кипарисовият ковчег с тленните останки на почетния папа Бенедикт Шестнадесети бе изнесен на площада "Свети Петър" пред едноименната базилика във Ватикана, предадоха АНСА и Асошиейтед прес. 

Ковчегът бе положен в центъра на площада пред огромно множество от знатни персони и държавници, както и обикновени хора. При вида на ковчега те започнаха да ръкопляскат в знак на почит към бившия папа, а през това време отекна камбанен звън.

погребение папа Бенедикт
БГНЕС

На площада имаше двучасова литургия за покойния почетен папа. Литургията бе ръководена от папа Франциск.

погребение папа Бенедикт
БГНЕС

Много хора дойдоха на площада още през нощта. Сред тях имаше богомолци и почитатели на Бенедикт Шестнадесети, дошли от родната му Бавария, носещи традиционни баварски вълнени палта и баварски рокли. Някои от тях държаха плакати, на които на немски пишеше: "Благодаря Бенедикт".
Габриела Големанска/ БТА