Погребаха Йованка Броз - последната икона на бивша Югославия
Погребаха Йованка Броз - последната икона на бивша Югославия / снимка: Gulliver/Getty Images

Вдовицата на бившия югославски лидер Йосип Броз Тито Йованка Броз бе погребана днес в Белград в мавзолея, наречен Къщата на цветята, до своя съпруг, с военни почести. Повече от хиляда души се поклониха пред гроба на Йованка, а траурната реч на сръбският премиер Ивица Дачич бе своеобразна рехабилитация на бившата първа дама на несъществуващата вече държава.

Дачич нарече Йованка Броз жена-институция, последната икона на бивша Югославия, и подчерта, че е време да се признае, към е извършен грях и към нея, и към собствената история.

Последното желание на Йованка Броз беше да бъде погребана до гроба на своя съпруг, който почина 1980 г. Години наред тя бе забравена то властите, без документи и паспорт, затворена в вила с охрана, която не допускаше никой да се доближи до нея. Предполага се, че тя е знаела много тайни от обкръжението на Тито, и е била най-голямата опасност за задкулисните игри на политиците след смъртта на доживотния президент на СФРЮ.

Гражданите на Сърбия днес не крият своята носталгия и открито говорят, че по времето на Тито и Йованка се е живеело по-добре. За разлика от тях бившите югорепублики, с изключение на Черна Гора, не изпратиха свои делегации да се сбогуват с Йованка, сякаш искаха да напомнят, че тя и Югославия са минало, за което не желаят да си спомнят. Затова пък повече от 200 чуждестранни журналисти бяха акредитирани за погребението на Йованка Броз, защото бившата първа дама на Югославия бе символ на една епоха, която си отиде заедно със нея.