Почина Лучано Павароти
Почина Лучано Павароти / netinfo
На 71-годишна възраст почина един от най-обичаните оперни певци в целия свят Лучано Павароти. Той е починал рано сутринта в дома си в италианския град Модена. Тенорът водеше дълга битка с рак на панкреаса. В последните месеци състоянието му рязко се влоши.

Първоначално за Лучано Павароти пеенето било само хоби. Още от 18-годишна възраст той изпълнявал народни песни по сватби. Хонорарът му тогава бил по два долара на участие.

На голямата оперна сцена дебютира през 1961 година на конкурс за млади певци с ария от операта „Бохеми”. Талантът му забелязват всички и още от тогава започват да го наричат „един от най-добрите тенори на нашето съвремие”.

През 1990 година Павароти става изключително популярен, не само сред меломаните, с един концерт в Рим за закриването на Световното първенство по футбол, когато пее на една сцена заедно с Хосе Карерас и Пласидо Доминго. Това участие поставя началото на приказката „Тримата тенори”.

Лучано Павароти беше от оперните певци, които не се страхуваха да променят звученето на класическата оперна музика. Незабравими остават концертите „Павароти и приятели”, на които тенорът изпълняваше познати оперни произведения заедно със звезди като Лайза Минели, Селин Дион, Ерик Клептън, Майкъл Болтън, Ерос Рамацоти.

Лучано Павароти е женен два пъти. От първия си брак има три дъщери. От втория с 34 години по-младата от него Николета също има дъщеричка.

Последната му публична изява беше през миналата година, когато пя на откриването на Зимните олимпийски игри в Торино.

Премиерът на Италия Романо Проди изпрати съболезнователно писмо до близките на Лучано Павароти. "Смъртта на италианския тенор е загуба за европейската култура", заяви пък председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу.

В спомените си за Павароти се върна и един от най-близките му приятели – Хосе Карерас. Тенорът определи италианския си колега Павароти като един от най-големите гласове на операта, истински приятел, мъж с невероятна харизма, изтънчен кулинар и отличен играч на покер. "Най-добрите ми спомени са тези от времето, прекарано с него на четири очи. Той беше много забавен", призна Карерас.

"Със смъртта на маестро Лучано Павароти изчезна най-големият глас на музикалното изкуство и на Италия", се казва в съболезнователна телеграма, изпратена от италианския премиер Романо Проди. По думите му Павароти е човекът, разкрил пред света истинската, артистична Италия.

Междувременно Виенска опера постави черно знаме на сградата си в знак на траур. Директорът на операта нарече Лучано Павароти "най-красивия глас на епохата ни".

Лучано Павароти ще бъде погребан в събота в родния му град Модена, съобщиха от кметството в града. Заупокойната меса ще бъде отслужена в централния храм в Модена.

Градският театър ще бъде наречен на името на Лучано Павароти, обяви кметът Джорджо Пиги.