/ ThinkStock/Getty Images
Почина легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест
98625
Почина легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест
  • Почина легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест
Почина журналистът, излъчил и записал последните думи на чилийския президент Салвадор Алиенде по време на кървавия преврат срещу него, извършен от военна хунта, начело с генерал Аугусто Пиночет. На 91 години си отиде легендарният чилийски радиожурналист Гийермо Равест. Той не само организира прякото предаване на речта на Алиенде от подложения на бомбардировка президентски дворец, но и разпространява драматичното историческо свидетелство на аудиокасети.
 

Утрото на 11 септември 1973 година в Чили е обагрено в кръв. Превратът срещу правителството на първия демократично избран марксистки лидер в Латинска Америка Салвадор Алиенде започва в ранни зори с бунт на военноморските сили. Пучът е извършен с активното участие на ЦРУ. През 60-те години на миналия век Чили е демократична държава, независимо че в голяма част от съседните страни властват диктатури. След кубинската революцията обаче САЩ започват да се намесват в латиноамериканската политика. Разсекретени документи показват, че между 1962 и 64 година, още преди Алиенде да бъде избран за президент, ЦРУ дава 3 милиона долара за пропаганда срещу него.
 
След като разбира за пуча, държавният глава незабавно се отправя към кабинета си в президентския дворец. От там Алиенде прави пет радиообръщения към гражданите. Извършителите на преврата обаче дават старт на „Операция тишина“ – бомбардират предавателите и нападат левите радиостанции.
 

Над двореца кръжат бойни самолети. Президентът се обажда в „Мегаянес“, последната функционираща радиостанция, останала по чудо невредима. Обаждането е прието от Гийермо Равест. „Това вероятно е последната възможност да се обърна към вас”, заявява Алиенде, когато започва прякото излъчване: „Въздушните сили вече бомбардираха предавателите на радио „Порталес” и радио „Корпорасион”.
 
„В думите ми няма горчивина, но има разочарование и нека те бъдат морално наказание, за онези, които предадоха дадената клетва… войници на Чили, титулярни командващи войските, адмирал Мерино, който сам се произведе за такъв, плюс господин Мендоса, раболепния генерал, който едва вчера демонстрираше своята вярност и лоялност към правителството – той също се самопровъзгласи за генерален директор на карабинерите.
 
Пред лицето на тези факти ми остава само да кажа на работниците: аз няма да се оттегля! На този кръстопът на историята аз ще платя с живота си своята преданост към народа. Убеден съм, че семенцето, посято от нас в достойното съзнание на хиляди и хиляди чилийци, няма да може да бъде напълно заличено“, казва Алиенде.
 
Салвадор Алиенде отхвърля предложението на военната хунта да се предаде и да замине в чужбина. Той остава в двореца и с останалите с него защитници води неравен бой и се самоубива, за да не бъде заловен жив.
 
В същото време Равест заедно с негов колега и съпругата му Лихейа Баядарес, която също е журналист, размножават записа с последната реч на Алиенде на аудиокасети, а по-късно ги раздават на чуждестранни кореспонденти. Гийермо Равест емигрира в Мексико, където написва три книги и преподава в университет. Отива си от този свят на 22 август. Словото на Алиенде, записано от него, става вдъхновение за песни и филми и продължава да се слуша.