Племенни членове в Пакистан заплашиха САЩ с джихад
Племенни членове в Пакистан заплашиха САЩ с джихад / снимка: Reuters, архив

Няколко стотин членове на племената в Северозападен Пакистан заплашиха да започнат свещена война срещу САЩ, ако американските сили атакуват племенна зона близка до Северен Вазиристан, смятана за бастион на афганистанската талибанска група Хакани, предаде Франс прес.

Въоръжени с автомати Калашников, племенните членове се събраха в Джамруд по призива на най-голямата ислямистка пакистанска партия, Джамиат-и-ислами. Районът е в племенния окръг Хайбер, който граничи с Афганистан.

Племенните членове скандираха "Смърт на САЩ" и "Аллах е велик", а после изслушаха в съседния град Ландикотал речи на местни партийни представители.

В тях последните припомниха, че САЩ вече се провалиха в Афганистан и предупредиха, че племенните пакистански райони ще бъдат още по-голямо гробище за Америка, ако тя реши да ги атакува.

В последните дни няколко американски представители обвиниха открито Пакистан, че подкрепя тайно афганистанската мрежа Хакани, която поддържа тесни връзки с талибаните в Афганистан и Пакистан и е смятана за един от най-големите врагове на НАТО в двете страни, предава БТА. Американските представители приканиха Пакистан да преустанови връзките си с Хакани. Исламабад отрича изобщо да има такива връзки с екстремистката организация.

Вашингтон от доста време напразно се опитва да убеди Исламабад да започне офанзива срещу племенната зона в Северен Вазиристан.

Американските критики срещу Исламабад се умножиха след серия от атаки срещу западняци в Кабул, организирани според Вашингтон именно от мрежата Хакани. Тези критики накараха някои анализатори да заговорят за скорошна американска сухопътна офанзива в Северен Вазиристан, редовно бомбардиран от американски безпилотни самолети. Вашингтон, който е разположил свои войски от другата страна на пакистанско-афганистанската граница, не е дал индикации, че ще предприеме подобна офанзива.

Американците редовно обвиняват Исламабад, че играе двойна игра и че използва афганистански екстремисти, за да защитава стратегическите си интереси и влиянието си в Афганистан. Според премиера на Пакистан Юсуф Джилани Вашингтон е превърнал Пакистан в изкупителната жертва за провала си в Афганистан.