Пиратските нападения край западните брегове на Африка се увеличават
Пиратските нападения край западните брегове на Африка се увеличават / снимка: БГНЕС, архив

Помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Лин Паскоу каза, че пиратските нападения в Гвинейския залив край западните брегове на Африка се увеличават и стават по-насилствени, усъвършенствани и системни, съобщи Асошиейтед прес.

Паскоу заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Международната морска организация (ММО) е получила през 2010 година 45 съобщения за пиратски нападения, свързани със седем страни от Западна и Централна Африка, а миналата година 64 съобщения за атаки, свързани с девет държави.

По думите му от началото на тази година ММО е записала 10 пиратски нападения край бреговете на Бенин, Конго, Кот д'Ивоар, Гана и Нигерия. Той обаче отбеляза, че не всички атаки се съобщават системно.

Според него държавите от Гвинейския залив имат нужда от обединен фронт срещу нарастващата пиратска заплаха. Паскоу призова лидерите от Западна и Централна Африка да свикат конференция колкото се може по-скоро тази година, за да разработят стратегия за борба с пиратството в региона.

Той каза, че въпреки националните и регионалните усилия заплахата става все по-тревожна, защото пиратските нападения стават по-насилствени. Паскоу посочи като пример атака край бреговете на Нигерия преди две седмици, при която са били убити капитанът и друг член на екипажа на товарен кораб, пише БТА. Освен това по думите му пиратите се усъвършенстват все повече в извършването на атаки и използват тежко оръжие.

Паскоу заяви, че досега целта на пиратите са главно скъпите товари, прекарвани от корабите, а не вземането на заложници за откуп, което е практика при пиратските атаки край бреговете на Сомалия. Той цитира неотдавнашни данни, според които Нигерия губи около 7 процента от петролните си ресурси заради престъпна дейност, включително пиратство.