Пирати освободиха тайвански кораб, трима от екипажа обаче починали
Пирати освободиха тайвански кораб, трима от екипажа обаче починали / снимка: Reuters

Сомалийските пирати освободиха днес тайвански риболовен кораб, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на неназован официален източник. Той съобщи, че моряците вече са на път за дома, но не уточни какъв откуп е бил платен за него.

По-късно беше разпространена информацията, че трима моряци от екипажа на кораба са починали по време на 10-месечното си пленничество, предадоха световните агенции, позовавайки се на базираната в Кения неправителствена организация "Екотера интернешънъл". Организацията наблюдава корабоплаването във водите край Сомалия, предаде Ройтерс.

„Уин Фар 161" беше похитен от сомалийските пирати през април 2009 г. На борда му имаше 30 души екипаж, сред които 17 филипинци, 6 индонезийци, 5 китайци, и 2 тайванци, допълва АФП. След 10 месеца пленничество обаче двама индонезийци и един китаец са починали от болести, недохранване и липса на грижи, уточняват от кенийската неправителствена организация.

Корабът е собственост на базирана в Тайван фирма, която редовно изпраща кораби да ловят незаконно риба тон в Индийския океан, в близост до Сомалия. После стоката се препродава на японски фирми, допълва БТА.

След похищението на кораба миналия април, той е послужил на сомалийските пирати като база за други нападения. При едно от тях той е бил повреден и после е бил откаран край бреговете на автономния сомалийски район Пунтленд. Накрая е бил освободен след плащането на относително малък откуп.

След освобождаването на риболовния кораб сега в ръцете на сомалийските пирати се намират 10 кораба с близо 170 души екипаж, сред които и българи. Във вторник пиратите освободиха товарен кораб, плаващ под панамски флаг срещу сумата от 3 млн. долара.