Петима натовски войници и четирима афганистанци загинаха при атентати в Афганистан
Петима натовски войници и четирима афганистанци загинаха при атентати в Афганистан / снимка: Reuters

Петима натовски войници загинаха при атентати с крайпътни бомби и нападение на бунтовници. Четирима афганистанци бяха убити и над 30 бяха ранени при два атентата на талибаните срещу служители на афганистанското разузнаване, съобщиха официални представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Поредицата от атентати започна в пиков час в Кабул. Терорист самоубиец, каращ мотор, се взриви в Кабул до микробус, превозващ служители на афганистанското разузнаване. Канцеларията на президента Хамид Карзай съобщи първоначално за четирима убити, но по-късно обяви, че са загинали най-малко двама. По данни на вътрешното министерство един от двамата убити е бил служител на разузнаването, а другият- цивилен.

Ранени са 32 души, включително шест служители на разузнаването. Близо час по-късно крайпътна бомба с дистанционно управление отне живота на полковник от разузнаването и шофьора му в размирната източна провинция Кунар. Ранени са двама бодигардове, заяви заместник-шефът на местната полиция. Талибаните поеха отговорност и за двата атентата.

Четирима натовски военнослужещи бяха убити в източен Афганистан - трима от тях при експлозия на крайпътна бомба и един при нападение на бунтовници, допълва БТА. Пети войник загина при бомбен атентат в Южен Афганистан, съобщи алиансът.

Общият брой на убитите чуждестранни войници от началото на годината достигна 16.