Петима демонстранти бяха убити в Йемен
Петима демонстранти бяха убити в Йемен / снимка: Reuters

Най-малко петима души бяха убити в Йемен - ден след като президентът Али Абдула Салех подписа плана, който предвижда той да подаде оставка след 33 години начело на страната, предаде Ройтерс, като се позова на очевидци и болничен източник.

Според източници на Франс прес загиналите са четирима. Въоръжени мъже, сред които представители на силите за сигурност, открили стрелба в центъра на столицата Сана по демонстранти. Демонстрантите протестираха срещу съдебния имунитет, предвиден в плана за Салех и неговите близки, допълва БТА. Те настояваха президентът да бъде изправен пред съда.

Йеменският президент Али Абдула Салех осъди стрелбата от страна на негови привърженици, при която бяха убити петима демонстранти, настояващи той да бъде предаден на правосъдието, съобщи Франс прес. Салех заклейми днешните актове на насилие в столицата, посочи официалната информационна агенция Саба. Според Саба Салех поискал от вътрешното министерство да разследва случилото се и "да изправи на съд извършителите на престъплението, които и да са те". Той обвини "определени сили и елементи", които не назова, в опит да предизвикат война и да сеят хаос в момент, когато се заражда известна надежда за установяване на сигурност и мир в Йемен".

Междувременно Франс прес, позовавайки се на висш местен представител, съобщи, че отвлечената в Южен Йемен французойка от марокански произход, която работи за Международния комитет на Червения кръст, е освободена. Освободени са и отвлечените заедно с нея двама йеменци - преводачът и шофьорът й, заяви за АФП административният ръководител на град Мсаймир в провинция Ладж, където е било извършено похищението.

Тримата били отвлечени на път към бежански лагер в Южен Йемен от въоръжени нападатели, които настояли за освобождаване на четирима сепаратистки бойци от Юга. Според източника на АФП похитителите "получили уверения, че бунтовниците ще бъдат освободени".