Пентагонът проверява сигурността във всички бази по света
Пентагонът проверява сигурността във всички бази по света / снимка: Gulliver/Getty Images

Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл смята да бъде извършена проверка на сигурността на американските военни обекти в целия свят, съобщи говорителят на Пентагона Джордж Литъл.

Ще бъде преразгледана процедурата за допускане на лица, включително цивилни изпълнители на военното ведомство. Според него, в момента се обсъждат параметрите на тези проверки, които може да бъдат официално обявени в сряда.

Това решение е предизвикано от трагичния инцидент в понеделник сутринта във военната база „Нейви Ярд” в близост до Капитолия. При въоръжената атака загинаха 13 души, включително нападателят- 34-годишният Арън Алексис, които, по данни на полицията, е действал сам. Според следователите от ФБР той е влязъл в обекта законно, тъй като той е работил във фирмата „Хюлет Пакард”, изпълняваща там поръчка. Въпреки психическите си проблеми, той е разполагал с разрешително за притежаване на оръжие и с допуск до строго охранявания обект, съобщи БГНЕС.

От своя страна, говорителят на Белия дом Джей Карни заяви, че администрацията на Обама ще преразгледа правилата за достъп до правителствени обекти на лица, работещи там по договори с други организации и фирми. Според него главният прокурор Ерик Холдър и директорът на ФБР Джеймс Коми ще информират за пореден път президента за това, което се случи в „Нейви Ярд”.