Пентагонът поиска средства за разработка на мощна бомба
Пентагонът поиска средства за разработка на мощна бомба / netinfo

Пентагонът поиска от американския Конгрес да бъдат отпуснати средства за модернизация на невидимите за радарите бомбардировачи Бе-2, предаде Франс прес.

Модернизираните самолети ще могат да хвърлят експериментални мощни бомби, предназначени за разрушаване на бункери, съобщиха американски представители. Според експерти несъмнено става дума да се бомбардират ирански подземни ядрени обекти, посочва АФП.

Военната авиация на САЩ иска да получи близо 88 млн. долара, за да завърши разработката на тези бомби от по 13,6 тона със сателитно насочване и да модернизира бомбардировачите Бе-2, за да могат да ги носят, заяви американски военен говорител.

Сумата е включена в проекта за поправка към бюджета, представен на Конгреса от правителството на президента Буш, за финансиране на войната срещу тероризма. Това предизвика въпроси защо Пентагонът толкова бърза да вземе на въоръжение най-мощната до момента бомба със сателитно насочване от арсенала на САЩ. Според някои експерти тя е разработена специално за удари срещу ирански подземни ядрени обекти.

Бомбата, разработвана от авиоконструкторската компания "Боинг" по договор с правителството, бе изпробвана за първи път през март на полигон в щата Ню Мексико. За юли догодина са предвидени изпитания с хвърляне на бомба от боен самолет Бе-52, допълва АФП.