/ iStock/Getty Images
Началото на „нова студена война” между Пекин и Вашингтон ще бъде катастрофа не само за двете държави, но и за целия свят. Това заяви китайският външен министър Уан Йи по време на срещата си в Ню Йорк с бившия американски държавен секретар Хенри Кисинджър.

„САЩ трябва да се върнат към рационалната и прагматична политика спрямо Китай, да се върнат в правилното русло на трите съвместни китайско-американски комюникета, да защитават политическата основа на китайско-американските отношения”, подчерта дипломатът.

Според него, заради погрешно възприятие САЩ разглеждат Китай като основен конкурент и предизвикателство в дългосрочна перспектива. Няколко човека представят успешния обмен между двете страни като неуспех, което е проява на неуважение както към историята, така и към сабите себе си.

„САЩ трябва да се върнат към рационалната и прагматична политика в отношенията си с Китай, да се върнат в правилното русло на трите съвместни китайско-американски комюникета, да защитават политическата база на китайско-американските отношения”, заключи министърът.

Според Уан Йи действията на САЩ по отношение на Тайван са нанесли сериозна вреда на политическите отношения между Пекин и Вашингтон.

„Посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван, обсъждането от американския сенат на законопроект относно политиката спрямо Тайван, както и съответните изявления за оказване на военна помощ, са сериозно предизвикателство към трите съвместни комюникета межку Китай и САЩ, което нанася сериозен ущърб на политическата основа на китайско-американските отношения”, каза той.
Постигането на мирно обединение е най-голямото ни желание и работим усилено за това", продължи Уан Йи.

"Но трябва да се отбележи, че колкото по-необуздана е " „независимостта на Тайван", толкова повече намалява вероятността за мирно разрешаване на тайванския въпрос", подчерта той.

Министърът предупреди, че ако бъде нарушен Законът за противодействие на дейностите, водещи до разделение в страната, Пекин ще предприеме решителни действия за защита на държавния суверенитет и териториалната цялост на Китай.

"За да поддържат мира и стабилността в Тайванския проток, Съединените щати трябва сериозно да се върнат към първоначалния смисъл на "единен Китай", ясно да се противопоставят на "тайванската независимост" и да я осуетят", цитира думите му китайското външно министерство.
БГНЕС