Парижките атентатори използвали предплатени банкови карти
Парижките атентатори използвали предплатени банкови карти / БГНЕС

Предплатени банкови карти са използвани при подготовката на атентатите от 13 ноември в Париж, съобщи френското правителство при представянето на редица мерки, целящи по-добро следене на финансирането на тероризма, предаде Франс прес.

"Терористи успяват да извършват атентати, защото могат да се сдобият с нужните финансови ресурси, във Франция и в чужбина", заяви финансовият министър Мишел Сапен.

"Ползваните суми често са скромни, защото терористите се стремят да не бъдат засечени, затова трябва да се затегне мрежата", добави Сапен.

Най-издирваният в Европа - Салах Абдеслам, може би пътува към Германия (СНИМКИ)

В момента е възможно да се ползва предплатена банкова карта, за която не се иска проверка на самоличността. За еднократни карти сумите са до 250 евро, а за многократно зареждащи се карти - до 2500 евро годишно.

Сред обявените от правителството мерки е по-строг контрол на предплатените банкови карти. Терористите са ги ползвали за плащане на хотелски стаи и за други разходи във Франция, като техните карти са издадени "в чужбина, недалеч от Франция", обясни Брюно Далес, ръководител на звеното за борба с прането на пари към финансовото министерство (Тракфин), имайки предвид стаите в парижко предградие, където нападателите са пренощували преди атентатите.

"Това е инструмент, който замества парите в брой, много дискретен и не подлежи на засичане", добави той.

Кой потопи в кръв Париж (ВИДЕО)

Според френското финансово министерство през първото тримесечие на 2016 г. ще се вземат мерки за ограничаване на общата сума в тези карти и за по-добър контрол на обстоятелствата за анонимност на потребителите им. Служителите на Тракфин вече ще получават пряк достъп до полицейските досиета за издирвани лица или за заподозрени в радикализиране, без да минават през офицер за свръзка.

Правителството също така смята да въведе по-строги мерки за замразяване на активите на замесени в терористични прояви лица, като в тези активи се включват недвижима собственост и коли, както и някои видове социални помощи.

Източник: БТА