/ screenshot/vbox7
Постижение на учените дава надежда на хора с двигателни проблеми
Парализиран мъж от Охайо успя за пръв път от осем години да се нахрани сам, благодарение на иновативна технология, която чете мислите му и изпраща сигнали за задвижване на мускулите на ръката му, съобщиха американски учени, цитирани от световните агенции.
 
56- годишният Бил Коучвар е парализиран от рамената надолу след инцидент с колело в Кливланд преди години.
 
Лекарите са поставили в мозъка му два малки импланта, които прихващат сигнали от невроните. Сигналите се изпращат през външни кабели към компютър, който изпраща команди към електроди, поставени в мускулите на дясната му ръка и така той може да я движи само със силата на мисълта си.
 
Технологията е разработена от университета "Кейз уестърн ризърв" в Кливланд и Кливландския център за функционална електрическа стимулация.
 

Още през 2015-а стана известно, че нова революционна технология може да даде нов шанс на хиляди хора с двигателни нарушения. За първи път в историята мъж с прекъснат гръбначен стълб проходи с помощта само на мисълта си.

За 28-годишния Адам Фринц бавно прави крачка след крачка, борейки се да държи тялото си изправено. По-късно мъжът успява да извърви сам 3,66 м, разчитайки само на собствените си мускули, контролирани от мозъчните му вълни.

Технологията разчита на мозъка да командва процеса. Към главата на Адам били прикрепени електроди, които улавят сигналите на мозъка и ги препращат към компютър. Той ги декодира и ги изпраща към микрокомпютър на колана на човека и оттам към нервните окончания, които задвижват мускулите в бедрата и прасците.
БТА