Пакистан отрича да е знаел местонахождението на Бин Ладен
Пакистан отрича да е знаел местонахождението на Бин Ладен / Guliver/Getty Images

Пакистан опроверга съобщенията, че местните власти са знаели за присъствието на ръководителя на Ал Кайда Осама бин Ладен в Аботабад, предаде ДПА.

Това става няколко дни, след като Белият дом опроверга статия, в която бяха изнесени тези данни, окачествявайки я като "пълна с неточности и откровени лъжи".

В статията на автора Сиймор Хърш в "Лондон ривю ъв букс" се твърди, че Бин Ладен е бил държан в плен от пакистанското разузнаване, както и че високопоставени пакистански представители са знаели за операцията, при която той бе убит.

Тезата на Сиймор Хърш можете да прочетете тук

САЩ заявиха, че Бин Ладен е бил убит през май 2011 година в резиденцията му в Аботабад от елитното подразделение "тюлени" на американските военноморски сили "тюлени". Вашингтон винаги е твърдял, че е действал самостоятелно, без знанието на Пакистан, както и че операцията е предизвикал разрив между двете страни.

Говорителят на пакистанското министерство на външните работи Кази Халилула опроверга изнесената от Хърш информация и посочи, че Пакистан не е знаел за присъствието на Осама бин Ладен.

Според Хърш Бин Ладен е живеел в резиденцията в Аботабад от 2006 година със знанието на пакистанската армия, а бивш високопоставен офицер от пакистанското разузнаване е продал информацията на САЩ.

Източник: БТА