/ БГНЕС
Силно земетресение с магнитуд 6,6 удари индонезийското крайбрежие, като прогони жителите от домовете им, но предупреждение за цунами не е постъпило, предаде АФП.
 
„Детето на Кракатау“ реве и тътне в Индонезия (ВИДЕО)

Земетресението е на дълбочина от 60 км (40 мили) под Молукско море, на около 175 км северозападно от град Тернате. Няма информация за щети или жертви, а Индонезийската агенция по геофизика не е издала предупреждение за цунами.
 
"Усетихме земетресението и някои хора излязоха от домовете си, но реално нямаше паника. Няма никакви щети в моя район", каза жител на Тернате, наречен Буди.
 
Серия от вторични трусове също разтърси района.
 
Опасност от ново цунами в Индонезия, расте броят на жертвите (СНИМКИ)

Индонезия все още се възстановява от смъртоносно цунами в края на декември, предизвикано от изригващия вулкан в средата на пролива Зонда между островите Ява и Суматра, в което загинаха повече от 400 души.
 
Огромният Югоизточен Азиатски архипелаг е една от най-засегнатите от бедствията нации на Земята поради позицията си, която пресича така наречения Тихоокеански огнен пръстен, където се сблъскват тектоничните плочи.
 
Цунамито беше третото голямо природно бедствие в Индонезия за шест месеца, след поредица от мощни земетресения на остров Ломбок през юли и август и земетресение-цунами през септември, което уби около 2200 души в Палу на остров Сулавеси, като все още хиляди се водят изчезнали.
 
БГНЕС