За нови масирани въздушни удари по Украйна съобщават информационните агенции. Черноморският пристанищен град Одеса отново е бил основна цел на руските атаки, предава БНР.

Малко след полунощ днес на територията на цялата източна част на Украйна бе обявена въздушна тревога. От украинските военновъздушни сили съобщиха, че Русия е пуснала дронове от южна посока. В Одеса бяха чути серия взривове. Властите съобщават за поредно изстрелване на ракети "Калибър" от района на Черно море по посока на Одеска област, както и за две нападения със свръхзвукови крилати ракети. Това е втора поредна нощна руска въздушна атака срещу украинското пристанище Одеса, след като Русия се оттегли от зърнената сделка за износ на украинско зърно през Черно море, а експлозии нанесоха сериозни щети върху Керченския мост към окупирания Крим.

Срещу столицата Киев и населени места в областта бяха изстреляни ирански дронове "Шахед", но противовъздушната отбрана успя да свали всички безпилотни самолети, съобщи кметът Виталий Кличко. По предварителни данни няма пострадали и разрушения, но данните все още се уточняват, поясни Серхий Попко, началник на киевската областна военна администрация. При руски обстрел в Донецка област са били ранени пет души, сред тях две деца. Според украинските власти те са играели на двора.

Пожар, който избухна на военните полигони в района на руската военна база край Кировское в източната част на Крим, наложи междувременно евакуацията на повече от 2000 души и затварянето на близката магистрала. "Над 2000 души ще бъдат временно евакуирани", съобщи в канала си в "Телеграм" назначеният от Русия губернатор на окупирания полуостров Сергей Аксьонов. "Планира се временно евакуиране на жителите на четири населени места", уточни Аксьонов.

Пожар се разрази във военна база в Крим, евакуираха над 2000 души в района (ВИДЕО)

В интервю за африкански журналисти украинският президент Володимир Зеленски се опита да спечели на своя страна правителствата и населението на Африка, които не осъждат категорично руската агресия. Зеленски ги увери, че рискът от нова продоволствена криза заради спрения износ на украинско зърно е във фокуса на всички разговори, които той води.

Република Южна Африка, която в края на август ще домакинства срещата на върха на организацията БРИКС, търси начин да не арестува руския президент Владимир Путин, въпреки издадената срещу него международна заповед за арест.

Продължава украинската контраофанзива, която по мнение на шефа на съвета на началник-щабовете на САЩ Марк Мили далеч не се е провалила, въпреки ограничените резултати от боевете в последно време. Украинският заместник-министър на отбраната Хана Маляр съобщи, че украинската армия оказват успешна съпротива на руските агресори в района на градовете Купянск и Бахмут. Ръководителят на администрацията в Харковска област Олег Синегубов обясни пред агенция Униан защо руските военни изпращат там допълнителни сили:

"Купянското направление винаги е било приоритет за врага, защото там има важни логистични маршрути, жп трасета, така че те да могат да изпращат войниците си в други посоки. При окупацията точно с това се занимаваха. Да могат да пускат хората си по-нататък, по-надълбоко в Харковска област и съответно на територията на Луганска и Донецка области".

По информация на агенция Ройтерс в идните дни Пентагонът ще обяви допълнителна военна помощ за Киев - боеприпаси, дронове, противодронни и противовъздушни системи - на обща стойност от близо милиард и половина 1,3 милиарда долара.
      
БНР