Отложиха делото срещу Ратко Младич за неопределено време
Отложиха делото срещу Ратко Младич за неопределено време / снимки: Reuters

Делото срещу бившия военен лидер на босненските сърби Ратко Младич беше отложено за неопределено време, след като съдиите от Трибунала в Хага решиха да замразят изслушването на първия свидетел на обвинението, предвидено първоначално за 29 май, предава АФП.

"Делото беше отложено за неопределено време", заяви съдия Алфонс Орие във втория ден от делото на Младич. "Камарата реши да замрази началото на представянето на доказателствата на обвинението", допълни той.

Съдията, който увери, че съдът ще съобщи веднага щом е възможно датата на възобновяване на съдебните заседания, посочи "нередности" в предаването на защитата на документи на бюрото на прокурора. Те трябвало да позволят на защитата да се подготви за делото, което започна вчера.

Под претекст, че не е готова за делото, защитата на 70-годишния Младич поиска в понеделник от съдиите да отложат с шест месеца началото му, предава БГНЕС. Прокуратурата отговори в документ, публикуван в сряда, че не е против отлагане на представянето на доказателствата на обвинението.

Арестуван на 26 май 2011 г. в Сърбия, след като се укрива 16 години от международното правосъдие, Младич е обвинен в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на войната в Босна. Тя отне живота на 100 000 души и остави без домове 2,2 милиона души между 1992 и 1995 г. Делото срещу 70-годишния бивш генерал започна вчера с встъпителна пледоария на обвинението, която приключи днес. Първият свидетел на обвинението трябваше да бъде изслушан на 29 май.

Отложиха делото срещу Ратко Младич за неопределено време
netinfo