Откриха екстремистки материали в компютъра на вдовицата на Тамерлан Царнаев
Откриха екстремистки материали в компютъра на вдовицата на Тамерлан Царнаев / снимка: sxc.hu

В компютъра на вдовицата на Тамерлан Царнаев - 24-годишната Катрин Ръсел, са открити материали, свързани с ислямския екстремизъм. Това съобщиха служители от правоохранителните органи в САЩ, запознати с разследването на експлозиите на
Бостънския маратон, предаде БТА, цитирайки ИТАР-ТАСС. Американските власти обвиняват като организатори на атентата Тамерлан Царнаев и брат му Джохар, който е арестуван.

Според осведомените източници в компютъра на Ръсел са намерени текстове от англоезичното мрежово издание "Инспайър", поддържано от Ал Кайда. Следствието се опитва да установи дали Ръсел сама ги е свалила от Интернет или го е направил нейният съпруг, убит след атентата в престрелка с полицията. Адвокатът на Ръсел Амато Делука засега отказва коментар по въпроса, посочва "Вашингтон пост". Вестникът напомня признанието на Джохар Царнаев при разпит, че двамата с брат му намерили инструкции за направа на взривни устройства от тенджери, барут и пирони в "Инспайър".

Органите на реда продължават да искат от Ръсел нова информация, съобщи "Ю Ес Ей тудей". На първо място искат тя да съобщи какво й е казал Тамерлан по телефона на 18 април, след като ФБР разпространи снимките на двамата братя като заподозрени. След атентата Катрин пратила на мъжа си есемес, но след като видяла снимките по телевизията, не се обадила в полицията, която още не знаела имената на заподозрените.

По взривните устройства, намерени на мястото на атентатите и в апартамента на Тамерлан Царнаев, не са открити следи от ДНК на Катрин Ръсел, нито на другите задържани във връзка със случая - двама казахстанци и един американец. Оставеният по тях генетичен материал може да е от продавачите на използваните компоненти, заявява пред "Ю Ес Ей тудей" полицейски източник.

В четвъртък "Ню Йорк таймс" съобщи, че Ръсел отказва да сътрудничи на следствието. Според източници на вестника в органите на реда следователите гледат скептично на твърденията й, че няма нищо общо с терористичния акт и не е помагала на братя Царнаеви да се укрият от властите.

Катрин Ръсел живее при родителите си в град Норт Кингстаун, щата Роуд Айлънд. Според телевизия Ен Би Си ФБР внимателно я следи, добавя ИТАР-ТАСС.