Отбелязват първата годишнина от смъртта на Милошевич
Отбелязват първата годишнина от смъртта на Милошевич / netinfo

Днес в Сърбия ще бъде отбелязана първата годишнина от смъртта на бившия президент на Югославия и на Сърбия Слободан Милошевич, който почина на 11 март 2006 г. в затвора на Международния трибунал за военните престъпления в бивша Югославия в Хага, предаде ТАНЮГ.

Делегация на Социалистическата партия на Сърбия и членове на дружеството "Свобода", роднини, приятели и симпатизанти ще положат венци на гроба на Милошевич в двора на семейната му къща в Пожаревац.

След това ще се състои възпоменателно събрание на общинската организация на СПС в Пожаревац и възпоменателна среща в белградския Сава център.

Посещенията на гроба на Милошевич са възможни само при предварителна организация и разрешение. Затова утре, в неделя, всички, които искат да изразят почитта си към него, могат да отидат на гроба.

Утре по обяд дружеството "Свобода" ще организира възпоменателен митинг в Пожаревац.

Очаква се гробът на Милошевич да бъде посетен и от партийни делегации от Република Сръбска, Черна гора и Македония, както и отделно от лидери на някои партии от чужбина, съобщава ТАНЮГ. Въведени са дежурства и е засилена охраната на гроба. Милошевич бе открит мъртъв в резултат на инфаркт на 64-годишна възраст в килията си на 11 март миналата година. "Той е бил де факто убит, защото му е било отказано правото на медицинско лечение. Не му бе позволено да отиде на лечение в Москва", заяви неотдавна пред Ройтерс Бранко Ружич, представител на Социалистическата партия.

Милошевич се защитаваше сам в процеса срещу него в Хагския трибунал по обвинения в геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления, извършени по време на конфликтите в Хърватия, Босна и Косово през 1990-те години.