Осъдиха пекарна, отказала да направи торта в подкрепа на гейовете
Осъдиха пекарна, отказала да направи торта в подкрепа на гейовете / Thinkstock/Getty Images

Северноирландска пекарна, собственост на набожни християни, отказала да изпълни поръчка за торта с надпис в подкрепа на брака между гейове, беше призната за виновна в дискриминация от съд в Белфаст, предаде Ройтерс.

Случаят придоби силно политизиран характер в Северна Ирландия, където Демократичната юнионистка партия, която е най-голямата политическа сила в британския район, предложи идеята за законопроект, позволяващ неизпълнение на услуги по съображения, свързани с религиозните убеждения.

Гей активистът Гарет Лий заведе дело срещу компанията за тестени изделия "Ашърс", след като тя отмени поръчка за торта с надпис "Подкрепете гей брака". Съдебният иск беше финансиран от комисията за равноправие на Северна Ирландия.

Първоначално фирмата приела поръчката, но впоследствие се свързала с Лий, за да я отмени и да му върне парите. Той казал пред съда през март, че отказът на пекарната го накарал да се чувства "недостоен" и "човек от по-долно качество".

Собственикът на фирмата Даниъл Макартър заяви преди постановяването на съдебното решение: "Ние с радост обслужваме всички, но не можем да поощряваме кауза, която противоречи на това, което казва Библията за брака".

В съдебното решение се посочва, че макар подсъдимите да имат право на религиозни убеждения, "те са ограничени в начините за проявяването им" и противното би означавало "да се позволи на религиозните убеждения да диктуват какъв да бъде законът". Съдът реши, че Ашърс е проявила дискриминационно отношение към Лий на базата на сексуалната му ориентация и политическите му убеждения и нареди на пекарната да му плати 500 британски лири /776 долара/.

Източник: БТА