/ ThinkStock/Getty Images
Французойка, която е пребивавала в Сирия през пролетта на 2015 г. с три от децата си и се е омъжила там за джихадист от Ислямска държава, бе осъдена вчера вечерта в Париж на седем години затвор, предаде АФП.

42-годишната Клер Касер е била женена три пъти и има общо шест деца. Петото от тях се нарича Джихад. През февруари 2015 г. тя напуска Кан и отива в Алжир, после в Турция с трима от синовете си на 2, 8 и 16 години. Едното от децата й е пълен инвалид и е транспортирано на инвалидна количка.
 
През март 2015 г. Клер отива в Сирия и се омъжва в град Рака за Омар Диау, френски джихадист, с когото се запознала във Facebook. Той бил отговорен кадър на ИД, заподозрян, че е измъчвал затворници и че е замесен в организирането на атентати във Франция. Двойката се развела след известно време. След три или четири месеца Клер се върнала в Турция, откъдето е била експулсирана. От връзката си с Омар Диау тя родила шестото си дете. Твърди се, че джихадистът е убит през май 2016 г.
 
Клер е арестувана в родината си и е обвинявана, че е заминала в Сирия, за да се включи в ИД. В съда тя твърдеше, че е заминала за Сирия, защото във Франция не се чувствала добре. Тя разказала, че е приела исляма на 17 години и е била обект на агресия, когато е носела ислямска забрадка.
 
През 2011 г. тя е била в Афганистан, където бил тогавашният й съпруг - афганистанец, за когото се смята, че е радикализиран. Нейните адвокати твърдяха в съда, че тя може и да се е показала благосклонно настроена към въоръжената борба в Сирия, но е осъждала джихадистките атентати, насочени срещу Франция.
БТА