/ Thinkstockphotos
Населените места навсякъде в Алпите се готвят за нова порция лошо време. Рискът от лавини е голям, а собствениците на жилищни сгради се притесняват дали покривите им ще издържат на голямото количество натрупал се сняг, предаде ДПА.

В град Балдершванг, Южна Германия, лавина се стовари върху хотел, но полицията съобщи, че няма пострадали - въпреки че ударът е бил толкова силен, че снегът влязъл в сграда.

Трима скиори загинаха при лавина в австрийските Алпи

От вчера целият град е откъснат от света заради високата опасност от лавини на единствения път, водещ до населеното място. Друг проблем е, че районите, които са разположени в ниското, където температурите са по-високи и има по-малко сняг, са пострадали от наводнения, защото реките и планинските потоци преливат. Засега властите съобщават само за наводнени ниви и поляни, но някои населени места са предупредени да бъдат бдителни. 

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер се очаква да провери лично как се работи за почистване на снега, защото прогнозите са за още сняг.

Лавина помете планински хотел в Швейцария (СНИМКИ)

Австрийските власти съобщават за няколко откъснати от света населени места заради снега. Наложи се дори да бъде затворен за движение важен планински проход, свързващ Австрия с Германия. Австрийските власти заявиха, че само в провинция Залцбург заради снега са блокирани 17 000 души.

Швейцария също е засегната от тежката зима и в няколко нейни региона е обявена най-високата степен за опасност от лавини.
Днес родителите на 16-годишно момче от Сидни, загинало миналата седмица при лавина в Австрия, обвиниха планинските спасители, че са предизвикали лавината, при която е загинал синът им.

Шестима германски ученици оцеляха след лавина в Австрия

В сряда загиналият Макс Майер карал ски в австрийския ски курорт Санкт Антон извън обозначените за това писти заедно с по-малкия си брат и родителите си, когато лавина го затрупала, той останал 20 минути под два метра сняг и спасителите не могли да го съживят.

Според родителите Томас Майер и Джули Шац лавината се образувала, след като те заседнали в дълбок сняг в тясна долина между две от основните писти, съобщи австралийската телевизия. "Поради дълбокия сняг решихме, че е по-безопасно да не опитваме сами да излезем, а да се свържем с планинските спасители за съвет и за да знаят къде точно се намираме", се казва в изявление на семейството, разпространено от агенция Острелиън асошиейтед прес.

Планинските спасители им казали да останат където са и да чакат да ги спасят. "Към този момент бяхме невредими и за нас нямаше никаква непосредствена опасност", заявиха те. "Но докато планинските спасители се опитваха да достигнат до нас, спускайки се със ски над нас от отсрещната страна на долината, беше предизвикана лавина, която ни връхлетя и доведе до трагичната смърт на сина ни Макс", добавиха те.

Полицията в Санкт Антон разследва случая и ще излезе с окончателен доклад.
БТА