Осем убити при въоръжено нападение в Дагестан
Осем убити при въоръжено нападение в Дагестан / Reuters, архив

Осем души бяха убити при въоръжено нападение в руската севернокавказка република Дагестан около 80 км от столицата Махачкала, предаде Ройтерс, като се позова на местната прокуратура. Бомба избухнала на пътя на ескортирана от полицията кола с работници, изпратени да ремонтират телекомуникационна станция, повредена при саботаж през нощта. Ранени са четирима полицаи.

Дагестан, съседен на Чечения, е сцена на всекидневни въоръжени нападения, припомня Българската телеграфна агенция. Властите обвиняват за повечето от тях ислямските екстремисти, но поне част от насилието е свързано с организираната престъпност и междукланови вражди.

Междувременно трима души, свързани с организирането на бомбените атентати в московското метро на 29 март, са оказали съпротива при задържането им и са били убити. За това докладва на руския президент Дмитрий Медведев началникът на Федералната служба за сигурност Александър Боротников, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Руският президент поиска по-рано да се унищожават терористите, които оказват съпротива при задържане, съобщи ИТАР-ТАСС. „Разкрийте лицата, замесени в това най-тежко престъпление (терористичното нападение в московското метро на 29 март), а тези, които оказват съпротива, ги унищожавайте. Никого не жалете!" заяви Медведев на среща с началника на Федералната служба за сигурност Александър Бортников.

Бортников докладвал на Медведев, че всички участници в бандата, свързана с взривовете в московското метро, са установени - както изпълнителите, така и организаторите. Началникът на Федералната служба за сигурност уверил президента, че в най-скоро време ще приключи разследването на атентатите в московското метро.