Осем турски граждани и американец са убитите при израелското нападение
Осем турски граждани и американец са убитите при израелското нападение / снимкa: Reuters

Осем турски граждани и един американец от турски произход са убитите при израелското нападение срещу международната флотилия с помощи за Газа, предаде АФП, като се позовава на Анадолската агенция. Според съдебномедицинските заключения деветимата са били убити от огнестрелно оръжие.

Националността на загиналите е била установена в Института по съдебна медицина в Истанбул, където телата бяха предадени сутрин след транспортирането им от Израел, пише БТА. Съдебните лекари са открили следи от куршуми по телата на всички жертви и са установили, че една от жертвите е била убита при стрелба от упор. Те са уточнили, че обстоятелствата около смъртта на деветимата ще бъдат по-добре известни след балистични експертизи, които ще отнемат около един месец. 

По-рано един от активистите от флотилията с хуманитарни помощи за Ивицата Газа казал в интервю, че иска да умре като мъченик, съобщи ДПА. "Когато тръгнах с първия конвой, исках да бъда шахид (мъченик, който жертва живота си за исляма). Нямах този късмет", казва неидентифициран мъж във видеозапис, публикуван от израелското военно командване. "Втория път исках да стана шахид. Не се получи. Третия път, с Божията помощ, се надявам да стана шахид", казва мъжът пред микрофон, на който ясно се вижда надпис "преса". Видеозаписът е заснет през деня, на палубата на един от корабите от флотилията, преди тя да бъде атакувана от израелските сили за сигурност. Не е ясно дали мъжът сред убитите или пострадалите.

Кораб, нает от ирландска организация за превоз на хуманитарна помощ за Ивицата Газа планира да пристигне там в събота, но екипажът му няма да оказва съпротива в случай на израелска военна намеса, предаде Франс прес. Товарният кораб "Рейчъл Кори", с който пътуват 15 души, включително Нобелов лауреат за мир и бивш висш служител на ООН, е на около 700 км от мястото, където шестте кораба от международната хуманитарна флотилия бяха атакувани в понеделник от командоси от израелските военноморски сили, при което бяха убити девет души.

Хуманитарната помощ трябва да стига безпрепятствено до Ивицата Газа, заяви говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро в отговор на въпрос дали Франция иска Израел да допусне кораба "Рейчъл Кори" до тази територия. Ирландското правителство призова Израел да допусне кораба до Ивицата Газа и заяви, че за Израел ще има "много тежки последици", ако ирландски граждани пострадат при евентуална военна операция срещу кораба.