/ БГНЕС
Осем станаха жертвите на мощния тайфун Джеби, връхлетял по-рано днес Западна Япония, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС. Ранените са над 300.
 
Наводнено е международното летище "Кансай", което е построено на изкуствени острови в залива на Осака. Наводнени са една от двете му писти, складове и други помещения, което наложи затварянето му.

Мощният тайфун Джеби връхлетя Япония, взе жертви (ВИДЕО)

Япония тайфун
БГНЕС

Танкер с водоизместимост 2591 тона се блъсна в мост, който свързва летището с континентална Япония. Мостът е понесъл щети и е неизползваем, което блокира около 3000 пътници на летището. Танкерът също е засегнат, но няма пострадали сред 11-членния му екипаж.
 
В префектура Хього около 100 коли в крайбрежна автокъща се запалиха заради къси съединения в електрическите им системи, предизвикани от морската вода. На около 1 милион души бе препоръчано да напуснат домовете си и да се преместят в евакуационни центрове.

Япония се готви за най-мощния тайфун от четвърт век

Япония тайфун
БГНЕС

Заради стихията бяха отменени около 800 вътрешни полета, както и движението на някои високоскоростни влакове. Без ток останаха около 2,3 милиона домакинства в Централна и Западна Япония, допълва ДПА.
 
Окото на бурята се намира над Японско море на около 90 километра западно от остров Садо. Тайфунът се придвижва на север-североизток със скорост 75 километра в час с ветрове със скорост 126 километра в час и с пориви от 180 километра в час.

Тайфунът Джеби е най-мощният, поразявал директно Япония през последните 25 години.

Япония тайфун
БГНЕС

БТА