Осама бин Ладен се е целел в Лос Анджелис
Осама бин Ладен се е целел в Лос Анджелис / снимки: Reuters, архив

Осама бин Ладен е разсъждавал на тема колко жертви трябва да причини в САЩ, за да принуди Вашингтон да промени подхода си към Близкия Изток, съобщи Би Би Си, цитирайки източници в американското правителство, които са имали достъп до бележника на Бин Ладен. Според тях терорист № 1 е написал в него, че атентатите, извършени от терористичната мрежа след 11 септември 2001 година, не са имали очаквания ефект. Затова той препоръчвал на последователите си да се целят във влакове и градове, като сред тези обекти за атентати фигурирал и Лос Анджелис.

Бин Ладен пише в дневника, че може би трябва да бъдат избити още хиляди американци, за да променят САЩ политиката си спрямо Близкия изток. Той предвиждал такива терористични актове да бъдат осъществявани на символични дати - Денят на независимостта ли 11 септември, когато при атентатите в Ню Йорк и Вашингтон загинаха близо 3000 души, пише БГНЕС.

Бин Ладен призовавал терористите да нападат и по-малки градове, влакове и самолети и преди всичко да убият максимално много американци в един атентат, пише БТА.

Въпреки че стоеше настрана от публичното пространство, а Ал Кайда изглеждаше отслабена, Бин Ладен никога не е спирал да държи контрола върху световната терористична мрежа, твърдят американски представители, пожелали анонимност. Бележникът, който той попълвал на ръка и огромният брой компютърни файлове, които бяха иззети след убийството му показват, че той е имал участие във всеки голям заговор на Ал Кайда, включително плановете за атентати с пакети с експлозиви, изпращани до посолства в Европа миналата година.

Информацията разбива традиционната представа на американското правителство за Осама като по-скоро символичен водач, който предимно вдъхновява последователите си и поради факта, че се крие в продължение на години, се е маргинализирал твърде много, за да може да ръководи ефективно организацията. Бин Ладен общувал с клоновете на Ал Кайда, включително с този в Йемен, който Съединените щати смятат за най-голямата заплаха за сигурността си. Комуникацията се осъществявала чрез флашки, които били внасяни и отнасяни от скривалището му от доверени куриери - бавен, но изключително труден за проследяване начин на общуване.

От документите не става изрично ясно дали Бин Ладен е свързан пряко със заговора за взривяване на самолета за Детройт на 25 декември 2009 година, който се провали, или с плановете за атентати срещу товарни самолети, летящи към Чикаго и Филаделфия, които за малко не се осъществиха. Заговорите обаче носят някои от отличителните черти на стила на Бин Ладен. Той също така обмислял как да всее политически раздор във Вашингтон и да настрои ключови политици един срещу друг.

Осама бин Ладен се е целел в Лос Анджелис
netinfo

Американски сенатор републиканец, който членува в сенатската Комисия по въоръжените служби и е разгледал снимки на убития лидер на Ал Кайда Осама бин Ладен, твърди, че те са ужасяващи, но не дават повод за съмнение, че той е мъртъв, предаде Ройтерс. „Дума да няма. Много хора казват, че искат да видят снимките. Аз вече ги видях. Това е той. Той е мъртъв, вече е история”, заяви сенаторът от Оклахома Джеймс Инхоуф пред Си Ен Ен.

Той каза, че е разгледал 15 снимки на Бин Ладен, от които девет са направени на мястото на убийството в скривалището му в пакистанския град Аботабад, три са заснети на кораба „Винсън”, където тялото му било приготвено за погребение в морето, както и три по-стари фотографии за потвърждаване на самоличността му.

Президентът Барак Обама реши да не показва фотографиите на широката публика, за да не предизвика насилие от страна на екстремисти.