Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) се срещнаха във Варшава
Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) се срещнаха във Варшава / БГНЕС
Премиерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия - разкритикуваха "шантажа" и "диктата" на ЕС за тяхната обща миграционна политика, предаде Франс прес.

На среща във Варшава премиерите на четирите страни, които отхвърлят задължителните квоти за разпределяне на мигрантите в ЕС, изразиха твърдо несъгласие да обвържат разпределянето на средствата по европейските фондове с присъединяването към общата европейска миграционна политика.

Планът на ЕС за мигрантите се провали, заяви унгарският външен министър

"Идеята за свързване на тези фондове, които ни се полагат от ЕС, с миграционната политика е лоша. Ние от Вишеградската група не можем да се оставим да ни сплашват", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на обща пресконференция с Беата Шидло, Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.
 

Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) се срещнаха във Варшава
БГНЕС

"Вишеградската група, включително Полша, няма да приеме никога този шантаж, нито да й се диктуват условия. Ние казваме ясно, че миграционната политика, следвана досега от ЕС, е неефикасна и трябва да си извлечем поука от това", каза полската министър-председателка Шидло.

ЕК очаква Турция да продължи да се спазва мигрантското споразумение

Орбан похвали мерките, предприети от неговата страна, за да се спре миграционния поток - огради по границата със Сърбия и спорен закон, влязъл в действие днес, който предвижда системно задържане на мигранти.

"Унгария вече е в състояние да реагира дори и ако споразумението между ЕС и Турция спре да действа. Ние сме способни да спрем всяка имиграционна вълна на сръбско-унгарската граница", каза Орбан.
 

Премиерите на страните от Вишеградската четворка (Чехия, Унгария, Полша и Словакия) се срещнаха във Варшава
netinfo

Той допълни, че Унгария защитава по този начин и други европейски страни. "Австрийците и германците могат да спят спокойно", каза премиерът.

Унгария напълно затваря границите си за мигранти

ЕС планира да разпредели около 160 000 мигранти сред страните членки, за да облекчи миграционното бреме, тегнещо над Гърция и Италия, припомня Асошиейтед прес.

Неотдавна Брюксел предупреди, че за онези, които не се съобразят с този план, ще има финансови последици.

Бохуслав Соботка, Виктор Орбан, Беата Шидло, Робърт Фицо
БГНЕС

БТА