Опровергаха информациите за втори оцелял от йеменския „Еърбъс
Опровергаха информациите за втори оцелял от йеменския „Еърбъс / снимка: БГНЕС

Френският държавен секретар за сътрудничеството Ален Жоаянде отрече днес по радио "Франс енфо" твърденията, че е намерен втори оцелял от катастрофата със самолет "Еърбъс" А310 на авиокомпания "Йемения еър" край Коморските острови, предаде АФП. Това не е истина, информацията е фалшива, каза  Жоаянде,
който е в коморската столица Морони, за да подпомогне съгласуването на спасителните работи с местните власти. Има само един оцелял, добави той.

 Източници от най-голямата болница в Морони "Ел Мааруф" твърдят, че са получили нареждания да бъдат в готовност да приемам втори оцелял от катастрофата, след като вчера спасителите откриха жива 13-годишната Бахия Бакари, отбелязва БТА. "Получихме инструкции да бъдем готови да поемем друг
спасен. Изглежда още едно дете е намерено живо тази сутрин, каза по-рано по телефона за АФП лекар от коморската болница, пожелал анонимност.

Момичето бе настанено в болница с хипотермия. Сега тя е в съзнание, с контузии по лицето и превръзка на лакътя, но медицинската сестра, която се грижи за нея, твърди, че добре. Бащата на детето каза за френско радио, че дъщеря му почти не можела да плува, но успяла да се задържи достатъчно дълго във водата, докато спасителите я намерят. Детето престояло над 13 часа във водите на Индийския океан. Бахия е с двойно, френско и коморско гражданство. След катастрофата вчера бащата разговарял по телефона с най-голямата си дъщеря. В понеделник през нощта Баия отпътувала с майка си от Париж за Коморските острови, за да се види със семейството си.

Освен 66-те французи на борда на катастрофиралия самолет е имало граждани на Коморските острови, Канада, Етиопия, Индонезия, Мароко, Филипините, Йемен и палестинските територии, посочва ИТАР-ТАСС, позовавайки се на йеменските власти.

"Йемения" ще изплати по 20 000 евро на семействата на жертвите, каза днес на пресконференция в Сана шефът на авиокомпанията Абдел Халик ал Кади.