Опасения за терористични нападения помрачават изборите в Афганистан
Опасения за терористични нападения помрачават изборите в Афганистан / снимки: Reuters

Афганистанците избират нов парламент днес на фона на опасения от талибански атаки и подкрепяни от властите измами, но с надеждата, че изборите ще помогнат да се утвърди крехката демокрация в страната, предаде ДПА. Това са вторите преки парламентарни избори в Афганистан след свалянето на режима на талибаните през 2001 г.

Афганистанската Избирателна комисия обяви, че страната е подготвена , за да могат 12,5 милиона афганистанци да изберат членове на долната камара на парламента - Уолеси Джирга, но предвид талибанското въстание се очаква ниска избирателна активност. 2556 кандидати, 406 от които са жени, се съревновават за 249 места в  днешните избори.

Сигурността на избирателните секции и на гласоподавателите е най-голямото предизвикателство за афганистанските и чуждите войници предвид ескалиращото насилие. Трима кандидати и над десет участници в кампании бяха убити от талибани през последните два месеца, а други бяха ранени или отвлечени. Много от кандидатите казаха, че се страхуват да участват, особено в южните и източните провинции, където екстремистите са най-активни. Талибаните заявиха, че ще попречат на изборите и предупредиха афганистанците да не гласуват.

Гарантирането на сигурността днес е ключов тест за хиляди американски войници, разположени тази година в страната в рамките на новата стратегия на президента Барак Обама да обърне хода на деветгодишната война. 

Опасявайки се от нападения, подобни на онези, които белязаха президентските избори миналата година, Избирателната комисия обяви, че е  твърде опасно да открие повече от 1000 изборни секции от общо 6835, които се намират предимно в южни и източни райони.

Участници изразиха опасения и за широкоразпространени измами въпреки неотдавнашните реформи  в избирателната система. Те се страхуват, че правителството на президента Хамид Карзай ще манипулира вота, за да има по-слаб парламент, който няма да може да подкопае властта на Карзай, преизбран в белязан с фалшификации вот миналата година.

В днешните избори има почти два пъти повече жени кандидати в сравнение с 2005 г. Много млади хора също участват в надпреварата в стремежа си да извоюват места, заемани от бивши полеви командири, наркобарони и местни влиятелни играчи, които сега доминират парламента. Според анализатори изборите или ще помогнат за утвърждаване на крехката демокрация в страната, или ще я потопят в нова ера на политически сътресения, отбелязва БТА.

Опасения за терористични нападения помрачават изборите в Афганистан
netinfo

Междувременно върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън изрази подкрепа за афганистанците, които гласуват днес на парламентарни избори, предаде АФП. „На 18 септември в Афганистан ще се състоят вторите парламентарни избори от 2001 г. Тези избори са важен и видим знак за афганистанския суверенитет. ЕС признава, че тези избори ще се произведат в много сложна обстановка от гледна точка на сигурността. Държа да изпратя послание за подкрепа на афганистанския народ, на кандидатите, избирателите и всички отговорни лица за ангажимента им да изградят бъдещето на страната си", се казва в изявление на Аштън.

Тя осъди насилието, което беляза предизборната кампания, както и човешките жертви. По-рано днес талибаните отвлякоха 19 души, свързани с изборите, включително един кандидат за депутат. Те заплашиха да извършат нападения в изборния ден, които ще са съсредоточени върху силите за сигурност и служителите по организацията на изборите.

Ракета удари Кабул броени часове преди началото на парламентарните избори в Афганистан, предаде АП, позовавайки се на полицейски говорител. Ракетата е избухнала в двора на държавната телевизия на Афганистан. Мястото е разположено в близост до президентския дворец, афганистанската централа на НАТО и посолството на САЩ.

АФП и Ройтерс цитираха говорители на натовските сили, че е била чута силна експлозия в афганистанската столица. Нападението изглежда е предупреждение от талибаните, които се опитват да сплашат избирателите и да ги откажат да гласуват, отбелязва АП. Талибаните пускаха листовки със заплахи и публикуваха послания в интернет, в които казват, че хората, които гласуват на днешните избори трябва да очакват да бъдат нападнати, припомня АП.