ООН събира 108 милиона долара помощ за Хаити
ООН събира 108 милиона долара помощ за Хаити / netinfo

ООН иска от международната общност 108 милиона долара, за да помогне на пострадалото от три урагана население на Хаити. В Хаити тропическата буря Фей и ураганите Густав, Хана и Айк отнеха от средата на август досега живота на стотици хора и оставиха 800 000 души без покрив. ООН е подготвила и 3 милиона долара за оказване на помощ на Куба. Кубинските власти вече обявиха, че Айк е повредил 200 000 сгради на острова.

Същевременно от американския Национален център за ураганите обявиха, че Айк отново е достигнал втора степен по петстепенната скала на Сафир-Симпсън. Сега Айк е съпътстван от ветрове със скорост от 160 км в час. Те обаче могат да достигнат скорост от 213 км в час. Така има опасност той да удари американското южно крайбрежие като ураган от четвърта степен.

Президентът на САЩ Джордж Буш обяви вчера извънредно положение в щата Тексас заради Айк. Властите в щата са наредили жителите на някои населени места по крайбрежието да се евакуират, където се очаква ураганът да удари в събота сутринта. Заради приближаването на Айк почти е прекратена работата на нефтените и газовите платформи в Мексиканския залив. Добивът на нефт е намален с 95,9 процента, а този на природен газ с 73,1 процента.