ООН осъди атаката срещу посолството на САЩ в Турция
ООН осъди атаката срещу посолството на САЩ в Турция / снимка: Reuters

Съветът за сигурност на ООН осъди терористичното нападение срещу посолството на САЩ в Анкара, в резултат на което един човек загина и няколко бяха ранени.

„Съветът за сигурност осъжда продължаващите актове на насилие срещу дипломатическите и консулските представителства, които застрашават живота на невинни хора и сериозно нарушават нормалната работа на официалните лица”, се казва в разпространено комюнике на СС на ООН, отбелязва БГНЕС.

В резултат на атака срещу посолството на САЩ в Анкара загина един турски охранител. Една жена е сериозно ранена, но животът й е вън от опасност. На двама служители в охраната бе оказана медицинска помощ и още няколко души са получили леки травми.

Вчера мощна експлозия избухна пред американското посолство в Анкара. Властите определиха инцидента като самоубийствен атентат. Загинаха двама души - атентаторът и един от турските охранител в посолството.

През юли 2008 г. три въоръжени лица и трима полицаи бяха убити при нападение срещу добре охраняваното американско консулство в Истанбул. През ноември 2003 г. при четири атаки с коли-бомби срещу синагоги, британското консулство и британската банка HSBC в Истанбул бяха убити 63 души, сред които и генералният консул на Великобритания.