ООН: Конфликтът в Газа трамватизира децата и в двете воюващи страни
ООН: Конфликтът в Газа трамватизира децата и в двете воюващи страни / снимки: Reuters

Комитетът на ООН по правата на детето заяви, че осемдневната въоръжена конфронтация между Израел и Хамас в Ивицата Газа е нанесла дълбоки травми на децата и от двете страни на границата, предаде АФП.

През изтеклата седмица стотици хиляди палестински и израелски деца преживяха ужаса от експлозиите при палестинския ракетен обстрел и израелските въздушни атаки, посочва в комюнике комитетът.

В Газа бяха убити и ранени голям брой деца, дълбоки психологически травми бяха нанесени на децата и от двете страни на границата. Тези преживявания ще оказват влияние върху тях в продължение на години, дори когато станат зрели хора, подчертава организацията.

Най-малко 26 палестински деца са загинали, а над 400 са били ранени при израелските въздушни нападения над Газа, отбелязва комитетът, цитирайки данни на здравното министерство на Хамас, посочва БТА.

Агенцията на ООН разкритикува Израел за атаките от въздуха и морето срещу гъстонаселени райони в Газа, където има много деца, окачествявайки тези нападения като „крещящо погазване” на конвенциите за правата на детето и на международното хуманитарно право.

Много деца в Газа изгубиха родителите или близките си и са дълбоко травмирани, а децата в Южен Израел също са в стрес от преживения страх и криенето в бомбоубежища, допълва комитетът. При осемдневния конфликт загинаха 163 палестинци и петима израелци, и бяха ранени 1235 палестинци и 280 израелци, припомня АФП.

ООН Конфликтът в Газа трамватизира децата и в двете воюващи страни
netinfo

Израелски войник почина от раните си, получени при палестински ракетен обстрел от Ивицата Газа преди влизането в сила на примирието между Израел и Хамас снощи, предаде АП. Това е вторият израелски войник, убит при боевете. Загинаха и четирима израелски цивилни, а десетки са ранени.

По данни на палестински източници, най-малко 163 палестинци са били убити при продължилата осем дни израелска военна операция срещу  радикални групировки от Ивицата Газа.